Kan ik als 55-plusser nog een hypotheek krijgen?

Leestijd: 3 minuten

Ben je 55-plusser en wil je graag een huis kopen? Als 55-plusser is het nog steeds mogelijk om een hypotheek aan te vragen. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld moeilijker om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) aan te vragen en wordt er bij het aanvragen van je hypotheek gekeken naar je (toekomstig) pensioeninkomen.

Yellow Door

Het aantal hypotheekaanvragen onder 55-plussers stijgt

Door de vergrijzing neemt het aantal 55-plussers toe. Het aantal hypotheekaanvragen onder deze groep stijgt. Dit komt mede doordat de prijzen voor het huren van een huis steeds hoger worden. Daarnaast worden de rentes voor een hypotheek steeds lager. Dit zorgt ervoor dat een huis kopen vaak goedkoper is dan een huis huren. Hierdoor wordt het steeds aantrekkelijker om een huis te kopen.

In de eerste drie kwartalen van 2016 zijn er 14% meer doorstromers onder de 55-plussers dan vorig jaar. Veel 55-plussers willen graag kleiner gaan wonen. Hierbij komt dat zij vaak een overwaarde hebben op hun oude huis en dat zij al een gedeelte van de hypotheek hebben afgelost.
Daarnaast is 22% van de 55-plussers starter. Zij kopen voor het eerst een woning. In het verleden hebben zij altijd een huis gehuurd, maar door de hoger wordende huurprijzen willen zij nu toch graag een eigen gaan huis kopen. Zij kunnen steeds vaker hun oude huurhuis overkopen.

Ben ik verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten?

Banken willen vaak dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit bij het kopen van je huis. Deze verzekering zorgt ervoor dat er na je overlijden een bedrag vrijkomt waarmee de hypotheek kan worden afgelost.
Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op overlijden natuurlijk toe. Daarom wordt de premie voor deze verzekering hoger naarmate je ouder wordt. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie. Daarnaast hanteren verzekeraars vaak een maximum leeftijd van 75 jaar. Dit betekent dat je op je 55e geen overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Er zijn echter banken die de mogelijkheid bieden om een hypotheek zonder overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bij deze banken kun je dan wel minder geld lenen. Je kunt bij deze banken bijvoorbeeld maar een lening van 90% van de woningwaarde krijgen. De overige 10% wordt dan gezien als een soort verzekering.

Hoe zit het met mijn pensioen?

Bij het berekenen van de maximale hypotheek wordt je pensioen meegenomen. Ben je reeds met pensioen? Dan houdt de bank rekening met de AOW, het werkgeverspensioen en/of het zelf opgebouwde pensioen.
Ben je nog niet met pensioen, maar ga je binnen 10 jaar wel met pensioen? Dan houdt de bank rekening met je toekomstige pensioen. Deze valt in de meeste gevallen lager uit dan het huidig inkomen. Dit zorgt ervoor dat de maximale hypotheek lager zal uitvallen dan wanneer de hypotheek gebaseerd is op je huidig inkomen. De bank wil namelijk zeker weten dat jij de hypotheek ook met je pensioenuitkering kunt betalen.

Kan ik een hypotheek aanvragen?

Als 55-plusser kun je dus nog steeds een hypotheek aanvragen. Wil je een hypotheek gaan aanvragen en wil je besparen op advieskosten? Via Hypotheek24.nl kun je snel en gemakkelijk een hypotheek aanvragen.

Wanneer moet ik naar de notaris?

Heb je jouw hypotheek al rond? Dan kun je naar de notaris gaan om een hypotheek- en leveringsakte op te laten stellen. Je mag als koper zelf een notaris kiezen waar je deze aktes wilt laten opstellen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijk je snel notariskantoren en vind je de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *