Hebben jullie de voogdij al geregeld?

Leestijd: 2 minuten

Wie krijgt de voogdij over de kinderen als beide ouders er niet meer zijn  om voor hen te zorgen? Misschien heb je er nog nooit over na gedacht, het is ook zeker geen leuk onderwerp, maar als je niets regelt bepaalt de rechter wie de verantwoordelijkheid krijgt over jullie kinderen. Om dit te voorkomen leg je tijdig vast wie de voogdij op zich zal nemen. Hoe het regelen van de voogdij in zijn werk gaat lees je in dit blogbericht!

Voogdij regelen?

Hoe werkt het vastleggen van de voogdij?

Wanneer beide ouders overlijden en er minderjarige kinderen zijn, moet er een voogd worden aangesteld. De voogd krijgt het gezag over de minderjarige kinderen en zorgt ervoor dat deze veilig en in een vertrouwde omgeving kunnen opgroeien.

Ouders kunnen een of twee personen aanwijzen die zij als voogd willen benoemen. Dit wordt vastgelegd in het testament van de ouders of in het gezagsregister. Hierin beschrijven zij wie de voogdij op zich neemt en wat hun wensen zijn over de opvoeding. Het benoemen van een voogd kan al voordat de kinderen überhaupt geboren zijn.

De aangewezen voogd moet aan enkele eisen voldoen. De voogd:

 

  • moet meerderjarig zijn;
  • mag niet onder curatele staan;
  • mag niet lijden aan een geestelijke stoornis.

De voogdij is pas rond als de als voogd aangewezen persoon een bereidverklaring heeft afgelegd bij de griffe van de rechtbank.

 

Wat als er geen voogdij is vastgelegd?

Als er niemand als voogd is aangewezen  zal de rechter bepalen wie de kinderen verder gaat opvoeden. In overleg met de families wordt er naar een oplossing gezocht. Meestal wordt er onderling door vrienden en familie bepaald wie de voogdij op zich zal nemen. Maar in sommige gevallen zijn er meerdere geschikte voogden en kan de rechter niet direct een oplossing vinden. In dat geval kan de rechter samen met de Raad voor de Kinderbescherming tot een besluit komen.

 

Wat als er niemand de voogdij op zich kan nemen?

Iemand die als voogd is aangewezen hoeft hier niet mee in te stemmen. De voogdij op je nemen is een hele verantwoordelijkheid en het is ook niet verplicht. Indien de voogdij wordt geweigerd  kijkt de rechter eerst opnieuw binnen de familie- en vriendenkring. Wordt hier geen geschikte voogd gevonden? Dan zal een gecertificeerde instelling het gezag krijgen. Er wordt door zo’n instelling gezocht naar een bijpassend pleeggezin.

 

Vatsleggen voogdij

Sinds 2014 is het niet meer verplicht om de voogdij via een testament te regelen. Het is mogelijk om dit kosteloos vast te leggen in het gezagsregister.Voor een uitgebreide beschrijving van de voogdij, het vastleggen van bepaalde wensen en het regelen van andere wensen die je uitgevoerd zou willen na dat je bent komen te overlijden, laat je een testament opmaken.

 

Notaris vergelijken

Voor het notarieel vastleggen van de voogdij, ga je naar de notaris. De notaristarieven voor het vastleggen van de voogdij verschillen per kantoor. Omdat de notarissen zelf hun tarieven mogen bepalen is het verstandig om de notarissen eerst te vergelijken. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij notariskantoren bij jou in de buurt. Vergelijk en bespaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *