Heb ik een levenstestament nodig?

Leestijd: 3 minuten

Het hebben van een levenstestament wordt een steeds populairder. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) constateert dat er in het afgelopen kwartaal aanzienlijk meer levenstestamenten zijn opgemaakt dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Een levenstestament is een soort testament, maar dan een die van kracht is tijdens je leven. In tegenstelling tot een gewoon testament, die pas ingaat bij het overlijden.

Populairder worden levenstestament Factsheet Akten juli 2016 KNB

Wat staat er in een levenstestament?

Met een testament leg je vast wat er met jouw nalatenschap gebeurt indien je komt te overlijden. Het testament wordt dus pas geraadpleegd op het moment dat de persoon in kwestie er niet meer is. Een levenstestament is een testamentvorm die van kracht is terwijl je nog leeft. Bijvoorbeeld wanneer je niet meer zelfstandig beslissingen kan nemen. In dat geval wil je natuurlijk dat iemand die je volledig vertrouwt dit voor jou zal gaan doen.

 

In een levenstestament leg je persoonlijke voorkeuren en wensen vast. Je wijst iemand aan die je goed vertrouwt, dit zal je vertrouwenspersoon worden. De vertrouwenspersoon zal daarmee een volmacht krijgen. Met de volmacht kunnen er belangrijke keuzes namens jou gemaakt worden. In de meeste gevallen is de vertrouwenspersoon een partner of familielid.

 

In het levenstestament kun je aangeven vanaf wanneer de volmacht in mag gaan. Bijvoorbeeld pas vanaf het moment dat een arts heeft vastgelegd dat je niet meer zelf in staat bent om juiste beslissingen te maken.

 

Het is belangrijk om in het levenstestament zo gedetailleerde mogelijke aanwijzingen te geven voor je vertrouwenspersoon. Zo zal hij of zij het beste jouw wensen kunnen uitvoeren!

Aanwijzen vertrouwenspersoon

Je kan zelf bepalen welke taken jouw vertrouwenspersoon uit moet en mag voeren. Veel voorkomende punten zijn:

 

 • het beheren van geldzaken;
 • indien nodig, het regelen van de verkoop van je huis;
 • het regelen van jouw inboedel;
 • specifieke wensen over je uiterlijk uitvoeren;
 • toestemming geven voor bepaalde medische behandelingen;
 • zorgen voor eventuele huisdieren;
 • profielen op social media verwijderen of wijzigen.

 

Het is mogelijk om twee personen een volmacht te geven. Er zullen dan twee vertrouwenspersonen zijn in plaats van één. Dit zal echter voor bankzaken niet werken. Daar zal slechts één persoon voor gemachtigd mogen zijn.

 

In plaats van twee vertrouwenspersonen is het ook mogelijk om iemand als toezichthouder te benoemen. De toezichthouder zal de taken van de vertrouwenspersoon in de gaten houden en er voor zorgen dat jouw belangen worden behartigd. Een toezichthouder zou eventueel ook een notaris kunnen zijn.

Waarom een levenstestament?

Zonder levenstestament heb je zelf niet in de hand wie er voor jou keuzes zal gaan maken. De kantonrechter zal in dit geval een bewindvoerder, curator of mentor aanwijzen. Je hebt dan dus zelf geen invloed meer op wie dit wordt. Laat dus een levenstestament opmaken om te voorkomen dat er iemand waarvan jij het liever niet had gewild, keuzes voor jou gaat maken.

 

Wanneer je het levenstestament laat opmaken is voor iedereen natuurlijk verschillend. De meeste redenen om een levenstestament op te gaan maken zijn:

 

 • een ziekenhuisopname;
 • lichamelijke en/of geestelijke achteruitgang van jezelf of je partner;
 • verblijf in het buitenland;
 • het hebben van een goed lopend bedrijf.

Opmaken levenstestament bij de notaris

Het opmaken van een levenstestament gebeurt bij de notaris. Samen met de notaris bespreek je je wensen en zorg je dat alles goed en overzichtelijk wordt vastgelegd voor de vertrouwenspersoon. Vanaf het moment dat het levenstestament is opgemaakt is deze voor onbepaalde tijd geldig, wel is het verstandig eens in de zoveel tijd het document opnieuw in te zien. Zo weet je zeker dat wat er in staat, nog steeds past bij jouw huidige situatie.

 

De notaris kan het levenstestament inschrijven bij het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR). Indien nodig  kunnen de mensen in jouw omgeving hier  opvragen of er een levenstestament is opgemaakt. Het is niet mogelijk om het levenstestament in te zien, dit kunnen alleen de notarissen.

 

De tarieven voor het opstellen van een levenstestament variëren tussen de €200,- en de €700,-. Slim om eerst de tarieven te vergelijken dus! Dit kan via DeGoedkoopsteNotaris.nl. Wij bieden je een overzicht van de notaristarieven van kantoren door heel Nederland. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, vergelijk en bespaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *