Omzetten gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden

Leestijd: 3 minuten

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het plannen van je bruiloft. Maar naast het regelen van de locatie, taart en bruidsjurk moet er ook besloten worden of jullie onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen gaan trouwen. Als je niets regelt trouw je voor de Nederlands wet nu nog automatisch in gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat al jullie bezittingen gedeeld worden, dus ook jullie inkomen en eventuele schulden. Er zijn vele redenen waarom echtgenoten achteraf alsnog de huwelijkse voorwaarden willen laten opstellen. Het omzetten van gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden ligt ingewikkelder dan het opstellen van deze voorwaarden vóór het huwelijk.

 

Huwelijkse voorwaarden

 

Waarom omzetten naar huwelijkse voorwaarden

 

Met huwelijkse voorwaarden blijven de vermogens gescheiden. Zo vermijd je dat je echtgenoot belast kan worden met jouw schulden, of andersom. Er zijn een aantal situaties waarom het verstandig is de huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk alsnog op te stellen. Een paar voorbeelden zijn:

 

 • Een eigen bedrijf

Het beginnen van een eigen bedrijf brengt aardig wat onzekerheden met zich mee. Onder andere financiële onzekerheden. Met de huwelijkse voorwaarden bescherm je je partner tegen eventuele schuldeisers van het bedrijf. Ook hoeft de waarde van het bedrijf niet verdeeld te worden als jullie gaan scheiden.

 • Een erfenis of andere verandering in vermogen

Het krijgen van bijvoorbeeld een erfenis kan een reden zijn om het een en ander te veranderen in jullie huwelijk. Misschien zijn jullie het er samen over eens dat de een meer recht heeft op het geld dan de ander.

 • Een grote aankoop

Ook het doen van een grote aankoop, zoals een huis, een dure auto of een schip kan een reden zijn om de voorwaarden op te laten stellen. Willen jullie bijvoorbeeld dat het huis niet op beiden namen staat, maar op een van jullie? Dan moet dit vast gelegd worden.

 • Scheiding

Jullie gaan er natuurlijk niet van uit, maar het zou kunnen dat jullie op een dag uit elkaar willen. Bij gemeenschap van goederen moeten dan alle spullen en financiën verdeeld worden. Hier kunnen aardig wat onenigheden over ontstaan. Met de huwelijkse voorwaarden houden jullie elkaars bezittingen gescheiden en is de kans op ruzies over de verdeling kleiner.

 

Is trouwen in gemeenschap van goederen ouderwets?

Onder andere om de reden dat veel echtgenoten bij een scheiding ruzie krijgen over de verdeling van de bezittingen, willen de PvdA, D66 en VVD dat trouwen onder huwelijkse voorwaarden de standaard wordt. Deskundigen zeggen dat men tegenwoordig eerder verwacht te scheiden dan dat een van echt echtpaar overlijdt.

Dit maakt dat trouwen in gemeenschap van goederen niet meer van deze tijd is. De PvdA, D66 en VVD hebben een wetsvoorstel ingediend bij de tweede kamer. Trouwen in gemeenschap van goederen zal wel gewoon mogelijk blijven, als partners dit willen dan kunnen ze dit regelen bij de notaris.

 

Werkzaamheden

Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen en willen jullie dit omzetten naar huwelijkse voorwaarden? Dit kan, maar onderschat niet dat de notaris hier vaak meer werk aan heeft en dat de kosten hiervoor anders kunnen zijn dan voor het opstellen van de voorwaarden voor het huwelijk.

Omdat jullie eerst gemeenschappelijke bezittingen hebben gehad, wordt er een akte van verdeling op gemaakt. Hierin staat wat van wie is en hoe het een en ander verdeeld wordt.

Voorheen moesten de voorwaarden eerst nog gekeurd worden bij de rechtbank. Dit om eventuele schuldeisers te beschermen. Sinds 2012 hoeft dit niet meer.

Voor advies en de tarieven voor het omzetten naar huwelijkse voorwaarden, vraag je gratis en vrijblijvend een offerte aan!

3 reacties op “Omzetten gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden

 1. Hoe lang moet een later toegevoegde acte van verdeling actief zijn voordat je uit elkaar kunt gaan en deze acte geldt bij een geregistreerd partnerschap?

 2. Beste, Binnenkort wil ik een eigen bedrijf starten. Ik ben getrouwd volgens de wet gemeenschap van goederen. Dit wil ik graag wijzigen naar huwelijkse voorwaarden. Ik heb gelezen dat een notaris dit kan regelen, maar dat het 3 maanden kan duren voordat de rechtbank toestemming geeft. Ik verwacht binnen twee maanden een lening van de bank te krijgen. Betekent dit dat mijn vrouw voor de helft eigenaar is van het bedrijf en de schulden? Of is het moment dat wij samen tekenen bij de notaris al de bevestiging dat de drijf en de schulden alleen van mij zijn? Met vriendelijke groet,
  Dhr.Khallad

 3. Hallo,

  Ik zou graag een offerte aanvragen voor het omzetten van in een in gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden.

  Met vriendelijke groet,

  Maureen Kraaij – Beijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *