Een bestaand bedrijf overnemen, hoe werkt dat?

Leestijd: 3 minuten

Je trekt de stoute schoenen aan en wilt voor jezelf gaan beginnen. Naast het starten van je eigen bedrijf is het natuurlijk ook mogelijk om een bestaande onderneming over te nemen. Je loopt zo minder risico’s en er is al een hoop geregeld. Een bedrijfsovername vereist echter nog wel een hoop papierwerk. Hoe de overnames bij verschillende bedrijfsvormen in zijn werk gaan, lees je in dit blogbericht!

Bedrijf & Stichting

Voordelen van overname

Bij het overnemen van een bedrijf begin je niet met lege handen. Je hebt vaak al een opgebouwd klantenbestand, personeel, bedrijfspand en een merknaam. Dit kan veel stress, geld en tijd schelen! Daarnaast is het overnemen van een bedrijf, volgens de Kamer van Koophandel, veel succesvoller dan een eigen bedrijf beginnen.

Als je een bedrijf op het oog hebt en samen met de verkopende partij tot een akkoord gekomen bent, komt de zakelijke afhandeling. Deze procedure verschilt weer per onderneming.

 

Overname besloten vennootschap en naamloze vennootschap

Bij een besloten vennootschap (bv) en een naamloze vennootschap (nv) kan de opvolging op verschillende manieren geregeld worden.

 

 • Directeur worden

De opvolger wordt benoemd als nieuwe directeur. De aandelen blijven echter in het bezit van de oprichter. Deze blijft bijvoorbeeld als commissaris van de bv toezicht houden.

 

 • Aandelen certificeren

Ook is het mogelijk om de aandelen in de vennootschap te certificeren. Hiermee worden de rechten die verbonden zijn aan de aandelen of vermogensbestanddelen gescheiden. Na het certificeren komt het economisch recht bij iemand anders te liggen dan het zeggenschapsrecht. Hiervoor wordt een stichting opgericht, de aandelen worden aan de stichting overgedragen en daar bewaard voor de aandeelhouders.

Het bestuur van de stichting kan bijvoorbeeld bestaan uit:

 • een persoon namens de directie van de vennootschap;
 • een persoon namens de certificaathouders;
 • een onafhankelijke derde (die een beslissing kan doordrukken als bovengenoemde personen tegengestelde stemmen uitbrengen).

Het bestuur bepaalt het beleid van de onderneming door stemrecht uit te oefenen op de aandelen,. Via deze weg kun je voorkomen dat bijvoorbeeld je kinderen, die niet werkzaam zijn in de onderneming, zeggenschap krijgen.

 

Overname eenmanszaak, V.O.F. en maatschap

 

 • Eenmanszaak

De overname van een eenmanszaak komt vaak tot stand doordat er eerst een samenwerkingsverband komt met de volgende eigenaar. Dit in de vorm van een maatschap of vennootschap onder firma (vof). Als jij als nieuwe eigenaar ingewerkt bent, trekt de oude eigenaar zich terug en wordt de vof omgezet naar commanditaire vennootschap (cv). Jij bent dan de beherende vennoot.

 

 • Vof en maatschap

Bij de overdracht van een vof of maatschap moeten alle activa en passiva die bij het bedrijfsvermogen horen, afzonderlijk aan jou worden overgedragen. De overname van de vof wordt opgenomen in een vennootschapscontract. De vof kan ook doorgaan als eenmanszaak.

 

Denk bij de overname ook hier aan:

Het overnemen van een bedrijf biedt veel voordelen! Maar denk er van te voren wel goed over na. Wat moet er allemaal geregeld worden voor de overname? Aan welke regels moet je je houden?

 

 • Kies een soort bedrijf.
 • Zoek kandidaat ondernemingen die bij jou passen.
 • Onderhandel over de overnameprijs.
 • Onderzoek hoeveel werknemers er in dienst zijn en welke contractvormen zij hebben.
 • Maak duidelijke afspraken over de overname.
 • Zorg voor een financiering.
 • Regel alle belastingzaken.
 • Bedenk wat je wel en niet van de verkoper zou willen overnemen.

 

Fuseren

Naast het overnemen van een bedrijf, is het ook een optie om te fuseren. Dit houdt in dat twee bedrijven samenvoegen en de twee eigenaren de gezamenlijk eigenaren worden. Fuseren is niet altijd toegestaan.

 

 • Fuseren is alleen toegestaan met bedrijven die dezelfde rechtsvorm hebben. Een bv zou mogen fuseren met een andere bv, maar niet met bijvoorbeeld een vereniging.
 • Fuseren is niet toegestaan als een van de bedrijven zich in een faillissement bevindt of ontbonden is.

Voor het fuseren wordt er een fusievoorstel opgemaakt. In het fusievoorstel staan onder andere de gegevens van de bedrijven, de eigenaren en de nieuwe samenstelling van het nieuwe bestuur. Dit voorstel moet worden vastgelegd in het Handelsregister. Pas als er na zes maanden nog geen bezwaren zijn gemaakt mag de notaris de fusie goedkeuren.

 

 

De Notaris

Bij de overdracht van de aandelen of een wijziging van de statuten, maakt de notaris hier een akte voor op. De notaris is de persoon die je het beste kan adviseren en helpen bij het overnemen en overdragen van een bedrijf. Vraag via DeGoedkoopsteNotaris.nl vrijblijvende offertes aan en bespaar op de notaris!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *