Wat zijn de verschillen bij het kopen van een huis en een appartement?

Leestijd: 3 minuten

Ben je van plan een nieuwe woning te kopen, maar twijfel je nog tussen een eengezinswoning en een appartement? Er zitten veel verschillen tussen de twee. Welk huis beter bij je past ligt natuurlijk aan jouw situatie. Bij een eengezinswoning heb je vaker meer ruimte, maar een appartement is meestal weer centraler gelegen. Ook hebben beide woningen verschillende bijkomende kosten. Om je te helpen bij je beslissing, hebben we in dit blog de verschillen op een rijtje gezet.Hypotheek en levering

 

De woning

Belangrijk bij het maken van je beslissing is natuurlijk hoeveel ruimte je nodig hebt. Appartementen zijn namelijk over het algemeen een stuk kleiner dan eengezinswoningen. Dus komt er binnenkort gezinsuitbreiding? Dan is een eengezinswoning wellicht verstandiger. Ook heb je bij een appartement vaak geen tuin maar een balkon. Ook is een uitbouw of verbouwing makkelijker te realiseren bij een eengezinswoning dan bij een appartement.

Met een appartement heb je misschien minder ruimte, vaak is het wel centraler gelegen. Vind je het belangrijk om winkels en voorzieningen dichtbij te hebben? Dan kan een appartement praktischer zijn. Woon je liever in een rustige buitenwijk dan dat je alles dichtbij hebt? Dan is eengezinswoning een betere keuze.

 

Kosten

Het is meestal makkelijker om een hypotheek te krijgen op een appartement dan op een eengezinswoning. Dit omdat de woningprijzen over het algemeen lager zijn. Ook zijn de onderhoudskosten lager omdat je deze met alle andere bewoners deelt en je betaalt minder energiekosten omdat de woning kleiner is. Bij een appartement krijg je echter wel te maken met andere bijkomende kosten, bijvoorbeeld de servicekosten voor de Vereniging van Eigenaren.

 

Appartementsrecht

Tussen het kopen van een eengezinswoning en een appartement zitten dus veel verschillen. Koop je een eengezinswoning, dan word je de eigenaar van het hele pand. Bij het kopen van een appartement koop je een onderdeel van een groter gebouw. Deze aankoop heet appartementsrecht.

Met het appartementsrecht word je mede-eigenaar van het hele gebouw en krijg je het recht om van jouw woning gebruik te maken.

Je wordt samen met alle andere bewoners van het appartementencomplex de eigenaar van het pand. Bij de aankoop van een huis ben je zelf de eigenaar van het hele pand. Je hoeft dan geen hal, trappenhuis, lift en meestal ook geen tuin met anderen te delen.

 

Vereniging van Eigenaren

Bij het kopen van een appartement word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE), dit is voor iedereen verplicht. De Vereniging van Eigenaren zorgt ervoor dat de gemeenschappelijke belangen van de individuele eigenaren worden behartigd. Denk hierbij aan het onderhoud aan de gemeenschappelijke ruimtes zoals de lift en de tuin. Als bewoner moet je een periodieke bijdrage leveren aan de VeV. De vereniging is namelijk verplicht om een budget te hebben voor toekomstige onderhoudskosten.

De VeV bestaat uit een bestuur en een ledenvergadering. Met klachten of vragen over alle zaken die te maken hebben met het onderhoud en het welzijn van het gebouw, kun je bij dit bestuur terecht. Bij het kopen van een huis krijg je hier niet mee te maken.

 

Splitsingsakte

Omdat een appartement een onderdeel is van een groter gebouw moet er splitsingsakte zijn. Op deze akte worden de grenzen tussen appartementen en gemeenschappelijke ruimtes aangeduid. De splitsingsakte en de plattegrond, waarop duidelijk wordt aangegeven waar de grenzen liggen, worden ingeschreven bij het Kadaster. De akte is voor iedereen zichtbaar.

In de splitsingsakte wordt ook beschreven wat het reglement van splitsing is. In dit reglement staan de gedragsregels voor de eigenaren en bewoners. Ook hoe er omgegaan dient te worden met de gemeenschappelijke ruimtes en de verplichte financiële bijdrage wordt hierin beschreven.
Hypotheek- en leveringsakte

 

Notariskosten

Heb je het huis van je keuze gekocht? Dan mag jij, als kopende partij, een notaris kiezen.

Bij de koop van een appartement komen er, naast de hypotheek-en leveringsakte, ook nog andere notariskosten bij. Denk bijvoorbeeld aan de splitsingsakte die opgemaakt moet worden. Vraag voor de kosten van splitsingsakte een offerte aan.

De notaristarieven voor de hypotheek- en leveringsakte kunnen flink variëren. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijk je makkelijk en snel de tarieven van notarissen door heel Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *