Levenstestament of algehele volmacht

Leestijd: 3 minuten

Je wilt er misschien liever niet aan denken, maar wie gaat er beslissingen maken voor jou, als jij dat niet meer kan? Het zou namelijk iedereen kunnen overkomen, dat je bijvoorbeeld begint te dementeren of een ongeluk krijgt waardoor je zelf niet meer goed beslissingen kunt maken. Omdat het zo plots kan zijn, is het verstandig om vast te laten leggen wie er keuzes voor jou mag gaan maken. In dit blog leggen we de verschillende mogelijkheden uit.

 

IMG_0149

Als jij zelf niet meer goed beslissingen kan maken, moet iemand anders dat voor je doen. Of dit nou voor tijdelijk of voorgoed is, je wilt dat dit gedaan wordt door iemand die je vertrouwt en die de keuzes maakt in jouw voordeel. Denk bijvoorbeeld aan de administratie en het betalen van de rekeningen. Maar ook aan de beslissingen over je gezondheid. Je kan met twee verschillende documenten vastleggen wie deze persoon zal worden; een levenstestament of een algehele volmacht. Afhankelijk van je situatie en je voorkeuren kan je samen met de notaris beslissen welke van de twee je laat opstellen..

Levenstestament of volmacht

Bij beide aktes wijs je een vertrouwenspersoon aan die namens jou de beslissingen gaat nemen. Bij een algehele volmacht blijft het bij het aanwijzen van de vertrouwenspersoon en bij een levenstestament kan je ook gedetailleerd beschrijven wat je persoonlijke wensen zijn.

Bij het levenstestament kan je vastleggen wat je in verschillende situaties zou willen. Bijvoorbeeld welke medische behandelingen je wel en niet zou willen krijgen en wat er gebeurt met je spullen als je in een verzorgingstehuis opgenomen moet worden.

Dus wil je alleen iemand aanwijzen als vertrouwenspersoon, dan kies je een volmacht. Wil je ook je wensen vastleggen, dan kies je voor een levenstestament. Het is ook mogelijk eerst een volmacht op te stellen en deze op een later moment om te zetten naar een levenstestament.

Vertrouwenspersoon

In de volmacht of het levenstestament benoem je iemand tot vertrouwenspersoon. Deze zal de beslissingen voor je nemen en belangrijke zaken regelen. Het is mogelijk om meerdere vertrouwenspersonen aan te wijzen, deze zullen dan samen alle beslissingen nemen. Ook kan je een reserve-vertrouwenspersoon kiezen, dit voor het geval dat de vertrouwenspersoon niet in staat zal zijn om zijn of haar taken uit te voeren.

In het levenstestament en in de volmacht kun je aangeven vanaf wanneer de vertrouwenspersoon zijn of haar taken gaat uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanaf het moment dat de arts bepaalt dat je wilsonbekwaam bent.

Omdat je de vertrouwenspersoon heel veel toevertrouwt, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat alles ook goed gaat. Je kan daarom een toezichthouder aanwijzen. Deze zal dan controleren of de vertrouwenspersoon zijn werk goed doet en de keuzes in jouw belang neemt.

Wilsverklaringen

Je kunt in het levenstestament een wilsverklaring toevoegen. Hierin leg je dan vast welke medische behandelingen je wel en niet zou willen ondergaan en of je bijvoorbeeld wel of niet gereanimeerd wilt worden.

 

Het aantal levenstestamenten blijft stijgen. In het eerste kwartaal van 2016 werden er ruim 35% meer levenstestamenten gepasseerd. In totaal 15.255 stuks.

 

De meeste registraties (85 procent) zijn zowel vermogensrechtelijk/persoonlijk als van medische aard. 14% is zonder medische component en 1% is uitsluitend medisch.

 

Afsluiten levenstestament of volmacht

Een levenstestament of een volmacht is voor iedereen goed om te overwegen. Het kan namelijk iedereen overkomen dat je van de een op de andere dag niet meer je eigen keuzes zou kunnen maken. Welke van de twee het beste bij jou past, is geheel afhankelijk van je situatie en je wensen. Om een goede keuze te maken, laat je je adviseren door een notaris.

Vergelijk de notaristarieven voor een algehele volmacht en een levenstestament op DeGoedkoopsteNotaris.nl en bespaar tot wel €400,-!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *