Betere bescherming voor erfgenamen!

Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 september 2016 ben je als erfgenaam beter beschermd tegen eventuele schulden die je oploopt door een erfenis. Dit heeft de Eerste Kamer besloten. Het wetsvoorstel van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) beschermt  het privévermogen van de erfgenamen tegen onverwachte schulden uit de erfenis.Testament opmaken

Aanraken is aanvaarden

Je staat er niet zo snel bij stil, maar je hebt een erfenis sneller aanvaard dan je denkt! Al op het moment dat je bijvoorbeeld een dierbare foto uit het huis van de overledene meeneemt, heb je de erfenis aanvaard. Met de aanvaarding van een erfenis, erf je niet alleen de bezittingen en het vermogen van de overledene, ook eventuele schulden worden jouw verantwoordelijkheid. Veel nabestaanden zijn zich hier niet van bewust en omdat de aanvaarding van de erfenis onherroepelijk is, kun jij als nabestaande hierdoor in eventuele financiële problemen komen.

 

Beneficiair aanvaarden

Naast een erfenis zuiver te aanvaarden is het ook mogelijk om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dit wordt ook wel erfenis aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving genoemd. Er wordt dan eerst uitgezocht of de overledene schulden had. Als dit het geval is, kunnen deze eerst afbetaald worden met het vermogen uit de erfenis. De nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om de erfenis dan te verwerpen. Denk er wel aan dat wanneer je de erfenis verwerpt, je ook geen recht hebt op de bezittingen.

 

Wetsvoorstel

Omdat veel nabestaanden zich niet bewust zijn van de eventueel negatieve financiële gevolgen van een erfenis, wil de minister van Veiligheid en Justitie een wijziging in het erfrecht aanbrengen. In het nieuwe erfrechtstelsel wordt een erfenis pas als zuiver aanvaard gezien als de erfgenamen de goederen van de nalatenschap hebben verkocht.

Ook komt er een aparte clausule voor erfgenamen die achteraf nog te maken krijgen met onverwachte schulden. Het hele wetsvoorstel moet voorkomen dat erfgenamen de schulden van de overledene moeten gaan betalen met hun privévermogen. Met deze clausule kunnen de erfgenamen de kantonrechter verzoeken om hun privévermogen te beschermen.

 

Testament

Om zelf te bepalen wat er met jouw vermogen gebeurt, is het verstandig  een testament op te laten maken. Hiervoor ga je naar de notaris. In een testament leg je vast wie wat zal erven. Ook kan je een testamentair executeur benoemen, hij of zij de erfenis afhandelen en alle praktische zaken regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *