Een huis kopen of huren?

Leestijd: 3 minuten

Ben je klaar voor een nieuwe stap in je leven? Wil je een (nieuw) huis gaan kopen? Of misschien toch huren? Deze maand publiceerde De Telegraaf een artikel waarin duidelijk werd dat woningzoekers goedkoper uit zijn als ze een woning kopen dan als zij een woning huren. Uit het WoonOnderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt namelijk dat de woonlasten van huurders zijn gestegen en de hypotheek- en verzekeringslasten voor de woningeigenaren zijn gedaald.

Een huis kopen kan best een grote stap zijn. Beide opties hebben natuurlijk voor- en nadelen. Om je meer duidelijkheid te geven hebben we de grootste verschillen voor je uitgewerkt.

sleutel-hypotheek2202x1654

Onderhoudskosten

Een groot voordeel van het huren is dat de onderhoudskosten in de meeste gevallen voor de huurbaas zijn. Bij een huurhuis is het dus minder belangrijk om geld achter de hand te houden voor onverwacht onderhoud.

Bij een koophuis ben je zelf de eigenaar en moet je dus ook zelf de onderhoudskosten betalen. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw schilderen van het huis of een lekkage.

Omdat je bij het kopen van een huis ook de eigenaar wordt van het pand, komen er meer verantwoordelijkheden op je af. Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor:

 

  • De gemeentelijke belastingen
  • De verzekering van de woning
  • Eventuele service kosten voor de Vereniging van Eigenaren
  • Eventueel erfpachtcanon (voornamelijk in grote steden)

Deze extra verantwoordelijkheden brengen ook weer meer kosten met zich mee.

 

Woonlasten

Bij een koophuis zijn er meer kosten, maar kan je wel kiezen voor een lange rentevaste periode. Hiermee verzeker je jezelf voor een langere tijd van stabiele maandlasten. Bij een huurhuis is dit anders. Hoogstwaarschijnlijk krijg je jaarlijks te maken met een huurverhoging en wordt de huur dus elk jaar weer een beetje hoger. Echter kan je met een huurhuis wel recht hebben op huurtoeslag, wat zorgt voor lagere lasten.

 

Vrijheid

Wil je opnieuw verhuizen? Met een huurhuis gaat dat een stuk makkelijker dan met een koophuis. Je hoeft bij wijze van spreken alleen de huur op te zeggen en je kunt gaan verhuizen! Met een koophuis is het allemaal ingewikkelder. Het huis moet in de verkoop worden gezet en er moet een koper gevonden worden. Het zou kunnen dat de waarde van je woning is gedaald en dat je met een schuld blijft zitten als je het huis gaat verkopen.

Maar stel dat je iets wil verbouwen aan je huis? Een uitbouw maken of de badkamer vergroten? Dan is een koophuis weer handiger. Je bent dan tenslotte de eigenaar van het huis en kunt deze helemaal naar je eigen wensen aanpassen! Met een huurhuis ben je hier beperkt in.

 

Kopen of huren

Bij een koophuis bouw je, door maandelijks af te lossen, een vermogen op. Maar een koophuis brengt wel meer verantwoordelijkheden met zich mee. Bij het maken van je keuze is het goed om na te denken over de toekomst. Wil je bijvoorbeeld op korte termijn weer verhuizen, dan is het kopen van een huis niet heel praktisch. Ook je inkomen is een belangrijke factor.

 

Goedkope hypotheek

Heb je gekozen om een huis te gaan kopen en ga je hiervoor een hypotheek afsluiten? Via hypotheek24.nl kan je heel voordelig zelf je hypotheek afsluiten. Omdat je het makkelijk zelf kan! En dat voor slechts €650,-.

Nog meer besparen op de hypotheekkosten? Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je de notariskosten voor de hypotheekakte vergelijken en gratis offertes aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *