Ik wil een huis kopen zonder hypotheek

Leestijd: 3 minuten

Heb je een leuk huis op het oog dat je graag wilt kopen zonder een hypotheek af te sluiten? Dat kan! Er zijn verschillende mogelijkheden om een huis te kopen zonder hypotheek. Misschien heb je zelf voldoende spaargeld? Of kan je van vrienden of familie lenen. Ondanks dat de hypotheekrente momenteel bijzonder laag is, kan het kopen van een huis zonder hypotheek voordeliger uitpakken voor je! Lees hieronder meer over het kopen van een huis zonder hypotheek.

Huis kopen

Voldoende eigen geld

Heb je genoeg geld gespaard, of ben je in het bezit gekomen van voldoende geld om een huis hypotheekvrij te kopen? Dan is het zeker het overwegen waard. Het kopen van een huis zonder hypotheek heeft zo zijn voor- en nadelen.

 

Voordelen:

Je bespaart op vele kosten, denk hierbij aan de:

  • Afsluitkosten van de bank
  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • De te betalen hypotheekrente
  • Eventuele restschuld
  • Kosten voor een eventueel hypotheekadviesgesprek

En misschien wel het grootste voordeel: Je bespaart op je maandlasten! Doordat je geen hypotheek hebt die je af moet lossen, houd je maandelijks heel wat geld over. Je hoeft je geen zorgen te maken over de te betalen hypotheekrente en dit zorgt weer voor een stukje rust.

 

Nadelen:

Een huis kopen zonder hypotheek heeft ook zo zijn nadelen.

 

  • Je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek
  • Je belastbaar inkomen wordt hierdoor hoger, je zal meer inkomstenbelasting moeten betalen
  • Indien je je huis verkoopt met verlies kan de Nationale Hypotheek Garantie je niet helpen
  • Zonder lening heb je minder te besteden voor bijvoorbeeld een verbouwing

Familiebank

Een andere optie is om niet een lening bij een geldverstrekker, maar bij een vriend of familielid af te sluiten. Het lenen van geld bij een vriend of familielid wordt ook wel familiebank genoemd. Het is een bank die jij, samen met de vriend of het familielid, creëert.

Samen met de persoon die jou het bedrag gaat lenen maak je een contract op. Hierin leg je vast wie de geldgever en de geldnemer is. Ook maak je afspraken over de terugbetaling en de eventuele rente. Gaat het om een groot bedrag? Dan is het verstandig om het contract op te maken in het bijzijn van een notaris. Deze kan jullie hierbij helpen en het contract ‘officieel’ maken. 

 

Een reguliere lening

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet in aanraking komt voor een hypotheek. Bij sommige hypotheken moet je bijvoorbeeld aan heel wat voorwaarden voldoen! Als je daarnaast ook niet genoeg geld hebt en je kunt niet lenen bij familie of vrienden, dan kun je een gewone lening afsluiten.

 

Een huis kopen met een gewone lening heeft over het algemeen bijna geen financiële voordelen. De rente die je moet betalen is een stuk hoger dan de hypotheekrente en je hebt ook geen recht op hypotheekrenteaftrek of hulp van de NHG.

 

Leveringsakte laten opmaken

Heb je het geld voor je nieuwe woning verzameld? Dan kun je je nieuwe huis hypotheekvrij gaan kopen. Doordat je geen hypotheek afsluit hoef je ook geen hypotheekakte op te laten maken. Wel moet er nog een leveringsakte opgemaakt worden. Met deze akte wordt het huis officieel op jouw naam gezet en kan je jezelf de nieuwe trotse eigenaar noemen. Een goedkope notaris voor het opmaken van een leveringsakte bij jou in de buurt vind je via DeGoedkoopsteNotaris.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *