Welk testament past het beste bij mij?

Leestijd: 3 minuten

Nee, het is geen leuke gedachte, maar er moet wel over nagedacht worden. Wat gebeurt er als je overlijdt? Wil jij zelf bepalen wat er met jouw bezittingen gebeurt als komt te overlijden? Dan is het een verstandig  besluit om een testament op te stellen. Hierin leg je vast wie welke spullen of welke bedragen krijgt. Ook is het mogelijk om in je testament te verwerken hoe je wilt dat je ceremonie eruit komt te zien. Er zijn verschillende testamenten, maar welk testament past dan het beste bij mij? Om je met deze vraag te helpen, hebben wij in dit blog de verschillende soorten uitgelegd.Testament opmaken

Heb je een partner?

Voor stellen zijn er verschillende testamenten. Het Langstlevende testament en een tweetrapstestament.

 

  • Het langstlevende testament

Wil je dat, als je komt te overlijden, al jouw bezittingen naar je man of vrouw gaan? Dan is een langstlevende testament een goede optie voor je! Bij deze testamentvorm, die ook onder de naam wettelijke verdeling gaat, benoemen de partners elkaar tot erfgenaam. Alle bezittingen gaan dan naar de langstlevende partner. Hebben jullie ook kinderen? Deze krijgen de erfenis dan pas wanneer jij en je partner allebei zijn overleden. Een meevaller voor jullie kinderen is dat zij dan geen erfbelasting hoeven te betalen. Dat is dan namelijk al door de langstlevende partner gedaan.

Zijn jij en je partner niet getrouwd, maar willen jullie wel dat de ander alle bezittingen erft? Het is dan verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. Hierdoor kun je op de erfbelasting besparen. De kosten van het opstellen van een samenlevingscontract verschillen flink per notaris! Op de website van de DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je de goedkoopste notaris bij jou in de buurt vinden.

 

  • Een tweetrapstestament

Wil je je erfgenamen met zo min mogelijk kosten opzadelen als jij bent overleden? Dan is een tweetrapstestament een goede keuze! De erfgenamen moeten erfbelasting betalen, om dit tot een minimum te beperken kun je je testament in twee trappen indelen.

In de eerste trap benoem je iemand, meestal je partner, tot enige erfgenaam. Als jullie kinderen hebben dan worden deze hiermee tijdelijk onterft. In de tweede trap van het testament mag je een eigen voorwaarde stellen. Hier kan je dan bijvoorbeeld zeggen dat, als ook je partner komt te overlijden, de gehele erfenis naar de kinderen gaat.

 

Heb je geen partner?

Voor als je geen partner hebt, of simpel weg niet wilt dat je partner je erfgenaam wordt, zijn er verschillende testamenten.

 

  • Testament Alleenstaanden

Heb je geen partner maar wel kinderen? Dan gaan jouw bezittingen automatisch naar je kinderen toe. Als je zelf wilt bepalen wat ze precies krijgen dan kan je dat vastleggen in een testament. Heb je geen kinderen dan kan je ook iemand of een bedrijf/instantie benoemen tot erfgenaam.

 

Zonder testament gaan jouw bezittingen dus automatisch naar je kinderen, maar als je geen kinderen hebt dan is de notaris verplicht om tot in de zesde lijn te zoeken naar een erfgenaam. Als er geen enkele erfgenaam gevonden kan worden dan vervalt de erfenis aan de staat.

 

  • Vruchtgebruik testament

Heb je wel een partner maar wil je niet dat deze je erfgenaam wordt? Dan is een vruchtgebruik testament een goede optie voor jou! In dit testament kun je bijvoorbeeld vastleggen dat je kind of kinderen de volledige erfgenamen worden. Je partner is in dit geval dan geen erfgenaam, maar hij of zij heeft nog wel enkele rechten. Als jullie samen woonden dan mag de partner daar nog blijven wonen, en hij of zij mag nog gebruik maken van jullie spullen. Maar hij of zij wordt hier niet de eigenaar van, de langstlevende partner heeft dus recht op vruchtgebruik.

 

Wat nou als mij iets overkomt?

Het is natuurlijk absoluut geen leuke gedachte, maar wie gaat er bepalen wat er met je gebeurt als je dat zelf niet meer kunt? Stel je voor, je bent betrokken in een heftig auto-ongeluk, hierdoor kun je zelf geen belangrijke beslissingen meer maken. Om je een beetje gerust te stellen, kan je in een levenstestament vastleggen wie dan de belangrijke keuzes voor je gaat maken. Heb je kinderen? Dan is het al helemaal handig om een levenstestament op te stellen. De zorg van je kinderen vertrouw je natuurlijk niet zo maar iedereen toe, leg alvast vast wie de voogdij over jouw kinderen krijgt wanneer jij niet meer voor ze kunt zorgen.

 

Notaris

Het laten opstellen van een testament doe je bij de notaris. Omdat notarissen vrij zijn hun prijzen te bepalen, kan er tussen de kantoren wel meer dan €400,- prijsverschil zitten! Op de website van DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je notarissen bij jou in de buurt vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *