Trouwen in gemeenschap van goederen ouderwets?

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je gaat trouwen, denk je meestal alleen aan de bruiloft. Wie zit waar? Welke smaak is de bruidstaart? Maar wat de meeste aanstaanden vergeten, is dat de officiële zaken ook moeten gebeuren. Misschien heeft jouw aanstaande wel schulden waar je niks van af weet. Wanneer je trouwt in gemeenschap van goederen worden alle goederen verdeeld, dus ook de schulden. Dit is de reden waarom de PvdA, D66 en VVD willen dat trouwen in gemeenschap van goederen niet meteen standaard is.

 Rekenmachine1280x720

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Wanneer je in gemeenschap van goederen trouwt, wordt alles wat eerst apart van jouw en je partner was verdeeld onder elkaar. Dus dat geldt voor goederen, vermogen en schulden. Wanneer je gaat scheiden, moet alles eerlijk verdeeld worden.

Bij huwelijkse voorwaarden wordt van tevoren bepaald welke goederen van wie zijn. Eerder gemaakte schulden blijven dan ook van die persoon. Als je gaat scheiden, zal er geen ruzie ontstaan over wat van wie is. Ook ben je zo beschermt voor eventuele schulden van je partner.

Wil je duidelijk weten wat de verschillen zijn, lees dan dit blogbericht.

 

Trouwen moet mee gaan met de tijd

Trouwen in gemeenschap van goederen is best ouderwets. De vorm van trouwen die wij kennen, bestaat al eeuwen. Trouwdeskundigen zeggen ook dat wij nu meer rekening houden met scheiden dan met het overlijden van één van de partners.

Doordat scheiden nu aannemelijker is dan overlijden vinden de PvdA, D66 en VVD dat trouwen met huwelijkse voorwaarden de standaard moet worden. Zij hebben dit wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. De Kamer is erg verdeeld. Het CDA vindt doordat huwelijkse voorwaarden de standaard wordt de aanstaanden net boekhouders worden. Het lijkt wel een zakelijke overeenkomst, aldus het CDA.

Veel aanstaanden snappen ook niet dat als je geen keuze maakt tussen gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden je wel een keuze maakt. Geen keuze betekent, trouwen in gemeenschap van goederen. Wanneer je dit wilt veranderen, kan dit een hoop gedoe met zich mee brengen. Huwelijkse voorwaarden laten opstellen nadat je getrouwd bent is namelijk een stuk duurder dan voor het huwelijk.

 

Nederland is verdeeld

In Nederland is er ook sprake van verdeeldheid. De meerderheid (meer dan 75%) van de Nederlanders trouwen nog steeds in gemeenschap van goederen. De meerderheid snapt ook niet waarom iets moet veranderen wanneer het hier in Nederland goed werkt.

Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je snel en makkelijk offertes aanvragen bij notarissen om zo de goedkoopste bij jou in de buurt te vinden. Je kan gemakkelijk notarissen vergelijken. Vind ook notarissen voor bijvoorbeeld het opstellen van huwelijkse voorwaarden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *