Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Leestijd: 3 minuten

Gefeliciteerd, jij en je partner hebben besloten om jullie liefde te verzilveren en in het huwelijksbootje te stappen! Naast het kiezen van de bruidsjurk, de trouwringen en de taart moeten jullie ook aan de ietwat praktische zaken denken. Gaan jullie trouwen in gemeenschap van goederen of in huwelijkse voorwaarden? Om jullie een handje te helpen, leggen wij in dit blog het verschil tussen de huwelijksvormen en overige zaken die geregeld moeten worden voor jullie uit.

Voorwaarden om te mogen trouwen

Misschien had je hier nog niet over nagedacht, maar jij en je partner moeten wel aan een paar voorwaarden voldoen om überhaupt te mogen trouwen.

  • Jij en je verloofde moeten beiden boven de 18 jaar zijn.
  • Jullie mogen beiden niet met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • Als een van jullie onder curatele staat, dan heb je toestemming nodig van de curator of de kantonrechter.
  • Je mag niet met je broer of zus, een van je ouders, een van je grootouders of met een van je kleinkinderen trouwen.

Voldoen jullie niet aan een van deze eisen? Het is dan mogelijk om alsnog te kunnen trouwen, maar hiervoor hebben jullie toestemming van de minister van Veiligheid en Justitie nodig.

Gemeenschap van goederen

Als jullie gaan trouwen in gemeenschap van goederen betekent dit dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn. Als dit is wat jullie willen hoef je hier niks voor te doen, dit gebeurt namelijk automatisch. Mocht het dan zo zijn dat jullie niet meer verder willen met het huwelijk en besluiten te gaan scheiden, dan worden al jullie bezittingen en schulden eerlijk tussen jullie verdeeld.

Coalitie partijen en D66 willen dat trouwen in gemeenschap van goederen niet meer standaard is. Dit omdat het verdelen van spullen bij een scheiding van gemeenschap van goederen vaak tot ruzies leidt. Lees hier meer over in ons nieuwsbericht.

Huwelijkse voorwaarden

Willen jullie liever van te voren vastleggen wat van wie is? Dan is trouwen onder huwelijkse voorwaarden misschien een betere optie voor jullie. Wanneer jij en je partner er voor kiezen om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden moeten jullie een notaris in gaan huren. Samen met de notaris leggen jullie dan vast wie van wat is. Ook is het mogelijk om vast te leggen wie wat tijdens het huwelijk betaald en wie welke verantwoordelijkheden heeft. Vooral wanneer een van jullie een eigen bedrijf heeft of begint is het verstandig om huwelijkse voorwaarden te overwegen. Wanneer jullie onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn, dan is alleen de eigenaar van het bedrijf aansprakelijk en niet jullie beiden. Dit is bij gemeenschap van goederen wel het geval.

Het is mogelijk om na de trouwdatum de huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Het nadeel hiervan is dat de notaris hier meer werk aan heeft, dan als het voor de trouwdatum gebeurt. Er zal hiervoor waarschijnlijk ook meer in rekening gebracht worden. Plan daarom op tijd een afspraak bij de notaris om onnodige kosten te voorkomen!

Wat nog meer?

Als jullie een keuze hebben gemaakt onder welke huwelijksvormen jullie gaan trouwen moeten er nog andere zaken geregeld worden.

  • Meldt jullie huwelijk bij de gemeente. Dit moet je minstens twee weken voor de trouwdatum doen bij de gemeente waarin jullie gaan trouwen.
  • Er moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen zijn aangemeld. Ook dit moet minimaal twee weken van te voren gebeuren. De getuigen moeten allemaal boven de achttien jaar oud zijn.
  • Willen jullie ook graag een religieus huwelijk? Dit kan pas nadat jullie het burgerlijk huwelijk hebben afgesloten.

Dit waren de belangrijkste praktische zaken die jullie moeten regelen voor dat jullie gaan trouwen. Zorg dat je deze op tijd regelt. Zo heb je meer tijd voor het uitzoeken van de leuke dingen zoals de locatie en het buffet!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *