Belangrijke clausules bij een koopovereenkomst

Leestijd: 3 minuten

Word jij de gelukkige eigenaar van een nieuwe woning? Houd dan rekening met alles wat komt kijken bij het tekenen van een koopcontract. In een koopcontract zijn veel clausules opgenomen, het is dus van belang dat je je hier goed op voorbereidt. Sommige van deze clausules zijn aan data gebonden,  die in jouw voordeel kunnen werken. DeGoedkoopsteNotaris.nl heeft de meest voorkomende data voor je uitgewerkt.

Koopovereenkomst

 

De koopovereenkomst tekenen

De datum dat koopovereenkomst getekend is, wordt in de koopovereenkomst verwerkt. Dit betekent echter niet dat de hypotheek ook rond is, omdat het mogelijk is dat een hypotheek niet verstrekt wordt. Daardoor is het belangrijk om er voor te zorgen dat je bepalingen laat opnemen waardoor je, indien dit nodig is, nog van de koop af te kunnen zien.

Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden zijn de bepalingen in een koopcontract die er voor kunnen zorgen dat je nog onder een koop uit kunt komen. Zolang de verkopende partij en jij het er over eens zijn, is mogelijk om oneindig veel ontbindende voorwaarden op te laten nemen. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:\

  • Binnen 72 uur van de koop afzien

Zonder reden van opgaaf is het mogelijk om binnen 72 van de gedane koop af te zien. Omdat deze bepaling wettelijk is vastgesteld hoeft deze niet per se in de koopovereenkomst te worden opgenomen.

  • Financieringsvoorbehoud

Een tweede veel voorkomende ontbindende voorwaarde is financieringsvoorbehoud. Dit houdt in dat je zonder kosten te maken onder de koop uit kan komen als je de hypotheek niet voor een bepaalde datum rond kunt krijgen.

  • Negatieve bouwkundige keuring

Wanneer je geen tijd hebt gehad om voor het koopcontract een bouwkundige keuring te laten doen, kan dit achteraf nog. Het is mogelijk om in het koopcontract te laten opnemen dat, wanneer de keuring negatief blijkt te zijn, het nog mogelijk is om onder de koop uit te kunnen komen.

  • Geen NHG gekregen

Een hypotheek afsluiten met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt verschillende voordelen. Indien je geen NHG hebt kunnen krijgen kun je de koop nog laten ontbinden.

Bankgarantie

Om er zeker van te zijn dat de koper zich aan de afspraken kan houden laat de verkoper vaak een waarborgsom opnemen in een koopcontract. Een waarborgsom, ook wel een bankgarantie genoemd, is vaak 10% van de koopsom en dient voor een bepaalde datum aan de notaris overgemaakt te zijn. Het is ook mogelijk om de waarborgsom door een derde partij te laten storten. Mocht de koop dan niet doorgaan, dan heb je een schuld bij de derde partij.

Goed om te weten: De hypotheekverstrekker is niet de partij die de bankgarantie levert. Dus als je een bankgarantie krijgt, betekent dit niet dat de hypotheek rond is of dat deze met zekerheid verstrekt zal worden.

 

Leveringsakte

De akte van levering ook, bekend als transportakte, is het document waarin de overdracht van eigendom vermeld staat. Doormiddel van deze akte komt de woning op jouw naam te staan. In de koopovereenkomst wordt opgenomen op welke datum de akte van levering bij de notaris gepasseerd zal worden. Naast de leveringsakte dien je ook de hypotheekakte te laten passeren bij de notaris. Aan het opstellen van een hypotheekakte zijn notariskosten verbonden. Op de website van DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je alle notaristarieven van deze aktes vergelijken. Je kunt gratis en verblijvend offertes aanvragen bij meerdere notariskantoren. Op deze manier kan je notarissen vergelijken en een kantoor vinden dat het beste bij je past!

 

Ingebrekestelling

Indien je de financiering van de koop niet op tijd rond kunt krijgen, zal je in gebreke worden gesteld door de verkopendepartij. Je houdt je immers niet aan de regels van het koopcontract. Het is mogelijk om in het koopcontract een termijn op te laten nemen waardoor je de financiering alsnog rond zou kunnen krijgen, dit zijn vaak 8 werkdagen. Als je de financiering dan nog niet rond hebt gekregen, heeft de verkopende partij drie mogelijkheden:

  • De verkopende partij laat de koopovereenkomst ontbinden en eist de waarborgsom op.
  • De verkopende partij eist dat de koop alsnog door gaat. De koper krijgt een boete en moet een eventuele schadevergoeding betalen die de verkopende partij opgelopen zou kunnen hebben.
  • Er wordt een rechter ingeschakeld en er wordt een procedure gestart.

Dus als je een koopcontract gaat tekenen houdt dan bovenstaande clausules in gedachten!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *