Hypotheekaanvraag: hoe toon je een schenking of een lening aan?

Leestijd: 2 minuten

Bij het aanvragen van een hypotheek worden steeds vaker eigen middelen ingebracht. Eigen middelen bestaan onder andere uit een schenking en een lening. Jaarlijks wordt de maximale hypotheek verlaagd en zo ook weer vanaf 1 januari 2016. Dan is de maximale hypotheek op basis van de koopsom van de woning 102%. Dat betekent dat er vaker eigen middelen ingebracht moeten worden. Eigen middelen moeten altijd aangetoond worden, dat geldt voor zowel de de schenking als de lening. Maar hoe toon je een schenking en een lening aan?

Kosten meefinancieren

Heb je een schenking ontvangen?

Als je een schenking hebt ontvangen voor de financiering van je hypotheek, dan wil de geldverstrekker daar bewijzen van zien. Je kan bewijzen dat een schenking daadwerkelijk een schenking is door de volgende documenten toe te voegen aan je dossier:

  • Schenkingsovereenkomst: hier vind je een voorbeeld van een schenkingsovereenkomst.
  • ID-bewijs schenker(s), maak een kopie van het paspoort of ID-bewijs van de schenker(s);
  • Bijschrijving van de schenking op je rekening: upload een uitdraai van je rekening waar de schenking op gestort is.

Schenkingen zijn aan een aantal regels gebonden. Zo moet je belasting betalen als de schenking boven een bepaald bedrag uit komt. In 2015 mag je van je ouders een schenking ontvangen van maximaal €52.752,-, mits je het bedrag in de koop of verbetering van een woning stopt. In 2016 is dat bedrag maximaal €53.016,-.

Ga je geld lenen om je hypotheek te financieren?

Het is ook mogelijk om een lening te gebruiken om je hypotheek te bekostigen. Ook een lening moet aangetoond worden. De volgende documenten zijn daarvoor nodig:

  • Leningovereenkomst: je kan online voorbeelden van een leningovereenkomst vinden;
  • Bijschrijving van de lening op je rekening;
  • ID-bewijs leners.

Bedenk je wel dat als je geld leent voor je hypotheek, het maximale hypotheekbedrag verminderd wordt omdat je de lasten van beide leningen moet kunnen dragen.

Aktes passeren bij de notaris

Wanneer je een huis koopt, moet je langs de notaris voor in ieder geval een hypotheek- en leveringsakte. Zoals we net al zeiden, moet je al steeds meer eigen middelen inzetten om een huis te kopen, dus wil je de kosten voor de notaris zo laag mogelijk houden. Daarom is het verstandig om een zo goedkoop mogelijke notaris uit te kiezen. Dat lijkt logisch, maar iedere notaris kan zijn eigen tarieven bepalen en daardoor lopen de prijzen erg uiteen. Doe bij ons de vergelijking en vraag gratis een offerte op. Zo vind jij de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *