Tips voor opstellen levenstestament of notariële volmacht

Leestijd: 3 minuten

In een levenstestament of notariele volmacht machtig je iemand anders om keuzes te maken namens jou op het moment dat je dat zelf niet meer kunt. Aan wie je dit toevertrouwt en wat er dan zoal vastgelegd wordt, zijn belangrijke beslissingen. We geven je daarom een aantal tips waar je op moet letten bij het opstellen van een levenstestament.

Huizenverkoop

Wanneer gaat het levenstestament in

Als je een levenstestament laat opmaken, kan je kiezen of je het levenstestament per direct in laat gaan of op het moment dat een arts bepaalt dat je zelf niet meer in staat bent om de beslissingen te nemen. Houd er bij de laatste optie rekening mee dat het levenstestament pas in gaat wanneer de arts heeft vastgesteld dat jij het niet meer kunt.

Wanneer eindigt het levenstestament

Er zijn een aantal gronden waarop het levenstestament beëindigd kan worden: overlijden, van de volmachtgever, onder curatelestelling van de gemachtigde of een faillissement van de gemachtigde. In andere gevallen wordt er aangeraden om in het levenstestament op te nemen dat de volmacht ingetrokken wordt op het moment dat jij aangeeft bij de notaris dat de volmacht ingetrokken moet worden.

Voorkom gezamenlijk handelen

Het komt regelmatig voor dat ouders meerdere kinderen machtigen om onderling beslissingen te nemen. Dit is een mooi idee, maar niet altijd even praktisch. Voor bankzaken is het namelijk niet handig, omdat er niet meerdere mensen gemachtigd kunnen worden om bijvoorbeeld geld te pinnen. Het is daarom verstandig om in de akte op te nemen dat een kind een ander kind kan machtigen; een ondervolmacht geven. Het kan zo opgenomen worden dat het bijvoorbeeld alleen om de bankzaken gaat.

 

Voorkom dat de bank het levenstestament weigert

Het kan zijn dat banken levenstestamenten weigeren omdat er bepalingen in staan die het lastig maken voor de bank. Bijvoorbeeld: in het levenstestament staat dat de gemachtigde geen geld over mag maken naar zijn rekening in naam van de volmachtgever. Of dat de gevolmachtigde niet mag schenken uit naam van de volmachtgever. Voor een bank worden de zaken dan erg ingewikkeld en het kan een reden zijn om het levenstestament te weigeren. Dit kan vrij simpel opgelost worden, namelijk door op te laten nemen dat dit soort gevallen alleen gelden als het gaat om een situatie tussen de volmachtgever en de gemachtigde, maar niet voor een externe partij, zoals een bank.  .

Gebruik hanteerbare limieten

Wanneer er bepaald is dat een gemachtigde per dag een bepaalbaar limiet kan besteden uit naam van de volmachtgever, is het verstandig om vast te leggen om welke bank en welk rekeningnummer het dan gaat. Banken hebben geen inzicht in elkaars transacties, waardoor het kan zijn dat de gemachtigde geld over kan maken vanaf meerdere rekeningen.

Bespreek medische bepalingen met je huisarts

Wanneer je ook medische voorkeuren opneemt in je levenstestament, is het verstandig om deze ook met je huisarts te bespreken. Zo is de notaris op de hoogte van jouw wensen. Het kan tevens zo zijn dat jij aangeeft euthanasie te willen op het moment dat het niet meer gaat, maar dat je huisarts hier niet achter staat. Zo kan je nog op tijd overstappen op een andere huisarts.

Vergeet het vermogen uit de onderneming niet

Voor ondernemers is het belangrijk om rekening te houden met je bedrijf. Neem het bedrijf op in je levenstestament zodat de gemachtigde bijvoorbeeld de bankrekening van het bedrijf kan beheren. Dit is mogelijk, maar moet wel vastgelegd worden.

Naar de notaris voor een levenstestament

Een levenstestament laat je opstellen door een notaris. Het is verstandig om alles duidelijk vast te laten leggen, maar je wil hier natuurlijk niet meer geld aan kwijt zijn dan nodig. Iedere notaris kan zijn eigen tarieven bepalen, waardoor de prijzen erg uiteen kunnen lopen. Om te voorkomen dat je te veel betaalt, kan je gratis notarissen vergelijken op DeGoedkoopsteNotaris.nl. Vraag gratis offertes op en vind zo de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

 

1 reactie op “Tips voor opstellen levenstestament of notariële volmacht

  1. Deze bijdrage over het levenstestament bevat veel nuttige informatie voor mij, waarvoor dank. Zo had ik nooit rekening gehouden met de mogelijkheid dat de bank het testament weigert. Jaja, ze krijgen steeds meer noten op hun zang, die banken. Kan ik er ook in op laten nemen wat artsen wel en niet moeten doen in geval van een bepaald verlies van levenskwaliteit? Ik heb het natuurlijk over euthanasie of terminale zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *