Is schenken in plaats van hogere zorgkosten betalen voordeliger?

Leestijd: 2 minuten

Mensen in een verzorgingstehuis betalen een eigen bijdragen aan de zorgkosten. Deze bijdrage kan oplopen tot bijna €2300 per maand. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van je inkomen en vermogen. Dus hoe lager je vermogen, hoe minder jouw eigen bijdrage is. Steeds meer mensen schenken hun geld om die reden aan bijvoorbeeld hun kinderen, zodat ze minder vermogen hebben. Maar is dit voordelig?

IMG_0149

Zorgkosten

Hoe zit het nou precies met die zorgkosten? Mensen die in een verzorgingstehuis wonen, betalen maandelijks geld. De zogenoemde eigen bijdragen. Er is een verschil tussen de lage en de hoge eigen bijdragen. Wanneer je kosten hebt voor een huis buiten het verzorgingstehuis om, geldt de lage eigen bijdrage. Dit bedrag bedraagt in 2015 minimaal €158,60 en maximaal €832,60 per maand. De hoge eigen bijdragen gelden als er geen kosten voor een ander huishouden zijn naast de kosten voor de zorginstelling. Deze kosten bedragen maximaal €2284,60 in 2015. Hoeveel er maandelijks betaald moet worden, hangt van meerdere zaken af: inkomen, vermogen, leeftijd, gezinssamenstelling etc.

Schenken

Steeds meer mensen schenken hun geld aan bijvoorbeeld kinderen of familieleden zodat ze minder vermogen hebben en hierdoor niet zo veel eigen bijdrage hoeven te betalen. Helaas heeft de eigen bijdrage nog wat haken en ogen. Wanneer de eigen bijdrage bepaald wordt, wordt er gekeken naar het vermogen van twee jaar geleden. Het heeft dus geen zin om vlak ervoor te schenken, want dan doet de schenking niets voor je eigen bijdrage. Daarnaast is het vermogen dus niet het enige puntje waarnaar gekeken wordt. In sommige gevallen heeft het verlagen van je vermogen weinig gevolgen voor de hoogte van je eigen bijdrage. En er moet bij een schenking rekening gehouden worden dat er, boven het belastingvrije bedrag, belasting betaald moet worden door degene die het geld krijgt.

Naar de notaris

Zoals we net al uitlegden, is het per situatie afhankelijk of een schenking doen nuttig is voor de hoogte van de eigen bijdrage of niet. Een notaris kan je hierbij helpen. Houd er wel rekening mee dat iedere notaris zijn eigen tarieven kan bepalen. Hierdoor kunnen de tarieven erg uiteenlopen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je makkelijk notarissen vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvend offertes op en vind de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *