Een hogere maximale hypotheek voor tweeverdieners

Leestijd: 2 minuten

Een huis kopen is financieel altijd fijner om met z’n tweeën te doen in plaats van alleen, maar vanaf 2016 kunnen tweeverdieners ook nog eens tot wel 35.000 euro extra lenen als ze een huis kopen. Dit maakte het Nibud bekend. Voor eenverdieners wordt het kopen van een huis weer een stukje onaantrekkelijker, want zij kunnen minder lenen.

Notaris

Berekenen van de hypotheek

Hoe hoog de hypotheek is die jij en je partner kunnen krijgen, is afhankelijk van jullie inkomens. Op basis van jullie inkomens wordt er een zogenoemde ‘toetsinkomen’ bepaald. Aan de hand van het toetsinkomen, kan de geldverstrekker zien wat een reële maximale hypotheek voor jullie is. Bij dit toetsinkomen wordt er rekening gehouden met mogelijke veranderingen in de financiële situatie. Een kindje, één van de twee die minder gaat werken; dat zijn factoren die ervoor zorgen dat er veranderingen plaatsvinden in jullie inkomsten en/of uitgaven, maar het moet door zulke veranderingen niet onmogelijk worden om de hypotheek te betalen.

Hogere of lagere maximale hypotheek

Niet ieder stel kan direct 35.000 euro meer lenen in 2016. Wanneer dit wel kan, hangt erg af van jullie situatie én de combinatie van jullie inkomens. Sterker nog: in sommige situaties ga je er als tweeverdieners in 2016 op achteruit. De maximale hypotheek voor alleenstaanden wordt sowieso lager. Dit kan wel oplopen tot 8% minder dan de hypotheek die je in 2015 kan krijgen. De geldverstrekker kan meer informatie geven over hoe jouw/jullie financiele plaatje eruit gaat zien met een hypotheek en hoeveel jullie kunnen lenen.

Kosten notaris

Een huis kopen kost veel geld. Om de kosten een beetje te drukken, is het slim om notarissen te vergelijken. Iedere notaris kan zijn eigen tarieven bepalen, waardoor de prijzen erg uiteen kunnen lopen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vergelijk je gratis en snel notarissen bij jou in de buurt. Vergelijk, en vind de goedkoopste notaris. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *