Een handtekening legaliseren; hoe gaat dat in zijn werk?

Leestijd: 2 minuten

Als je een volmacht afgeeft, dus zegt dat iemand anders iets in jouw naam mag doen, wil de notaris of een andere instantie zeker weten dat jij degene bent die die volmacht afgeeft. Daarom moet je dan je handtekening legaliseren. Wij vertellen je hoe dit in zijn werk gaat.

Huizenverkoop

Ter voorkoming van fraude

Er wordt om een legalisatie van een handtekening gevraagd op het moment dat de notaris en/of andere instantie er zeker van moet zijn dat jij bent wie je zegt dat je bent. Als er niet gecontroleerd wordt of de juiste persoon de handtekening onder een bepaalde akte zet, kan er een hoop mis gaan. Het legaliseren van een handtekening is dus ter voorkoming van fraude.

Wat is er nodig voor het legaliseren?

Het legaliseren gebeurt op het moment dat een instantie of notaris erom vraagt. Je ontvangt hier vaak een brief van en gaat dan naar de notaris. De notaris heeft een paar dingen nodig:

  • De brief waarin er gevraagd wordt om de legalisatie
  • De verklaring of de volmacht
  • Een geldig legitimatiebewijs

In het bijzijn van een notaris of een medewerker plaats jij je handtekening onder de volmacht. Je toont je legitimatiebewijs en plaatst de handtekening. Door middel van een verklaring van de notaris is jouw handtekening vervolgens gelegaliseerd. Iedere notaris in Nederland is bevoegd om een handtekening te legaliseren.

Notariskosten

Het legaliseren van een handtekening is een relatief kleine handeling waar via DeGoedkoopsteNotaris.nl geen offerte voor opgevraagd kan worden. Vaak ligt de prijs rond een paar tientjes, maar dit verschilt per notaris. Iedere notaris bepaalt namelijk zijn eigen tarieven, waardoor de prijzen erg uiteen kunnen lopen. Voor andere aktes kan je op DeGoedkoopsteNotaris.nl gratis en vrijblijvend offertes opvragen. Zo vind je makkelijk en snel de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *