Belastingvrij schenken; wat zijn de mogelijkheden?

Leestijd: 2 minuten

We hebben het al vaker over schenken gehad. Zoals je nu misschien wel weet, kan geld schenken ook geld kosten, maar wanneer weet je nou of je wel of geen belasting hoeft te betalen over een schenking? Er zijn een aantal vrijstellingen bij schenken. Een vrijstelling betekent dat je pas belasting betaalt als het te schenken bedrag boven de vrijstelling ligt. Wij vertellen je wat de vrijstellingen zijn.

Woning1024x768

Jaarlijkse vrijstellingen

Er zijn jaarlijks twee vrijstellingen: de algemene vrijstelling voor iedereen en de algemene vrijstelling voor ouders en kinderen. De eerste algemene vrijstelling houdt in dat je tot         € 2.111 euro aan iedereen mag schenken. Dat kan dus aan een vriend zijn, maar ook aan je broer. Het mag wel maar één keer per jaar naar dezelfde persoon. Degenen die die schenking ontvangen, kunnen zelf ook weer maximaal € 2.111 euro schenken aan anderen. Voor ouders ligt dit bedrag weer net iets hoger. Zij mogen hun kinderen en/of pleegkinderen jaarlijks € 5.277 schenken zonder hier belasting over te betalen.

Eenmalige vrijstellingen

Naast de jaarlijkse vrijstellingen zijn er nog een aantal vrijstellingen die je maar één keer mag gebruiken. Ouders mogen eenmalig in hun leven hun kinderen € 25.322 belastingvrij schenken. Mocht je een dure studie doen (van minimaal € 20.000 per jaar) of een eigen woning hebben, dan mogen je ouders het bedrag verhogen tot € 52.752. Let dus wel op: deze belastingvrije schenking mag alleen als het geschonken geld besteed wordt aan een huis of dure studie.

 Voorwaarden

Er zijn een paar voorwaarden voor de eenmalige vrijstellingen:

  • Je moet tussen de 18 en 40 jaar zijn
  • De eenmalige vrijstelling geldt alleen als ouders aan hun kind(eren) schenken
  • Indien je partner jonger is dan 40 jaar, maar jij wel ouder dan 40 jaar, gaan de voorwaarden van de partner op. De vrijstelling geldt dan dus ook voor jou.

Schenken op papier

Wil je een schenking doen? Dat gebeurt bij de notaris. Iedere notaris heeft zijn eigen tarieven waardoor het per notaris verschilt hoeveel het kost om te schenken. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je snel en simpel notarissen vergelijken. Vervolgens kan je gratis offertes opvragen. Vergelijk snel en vind de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *