Vijf redenen om nu toe te slaan op de huizenmarkt

Leestijd: 3 minuten

De huizenmarkt is zich duidelijk aan het herstellen. Huur jij een huis en wil je ooit kopen? Blijf niet langer langs de zijlijn wachten en kijk wat er nu mogelijk is. Huurders die de afgelopen jaren de stap naar een eigen huis niet aandurfden moeten nu het juiste moment aanvoelen. Wij gaan jou 5 redenen geven waarom nog even afwachten niet verstandig is.

Een huis koop je niet zomaar even. Het is een aankoop waar een betalingsverplichting voor een periode tot wel 30 jaren uit volgt. Toch moet je hier niet voor terugdeinzen. Het alternatief is namelijk huren. Bij het huren ga je een jaarlijks stijgende verplichting aan en na dertig jaar blijf je de hoofdprijs per maand betalen aan huur, terwijl een eigen huis dan al afbetaald zou zijn. Een waarde van honderdduizenden euro’s in je huis heb je nog als extraatje. De 4 beste redenen om nu een huis te kopen zijn:

Week van de Hypotheek

Reden #1: Een hypotheek afsluiten tegen een zeer lage hypotheekrente

Wat dacht jij van een hypotheekrente van 20 jaar vast tegen slechts een rente van iets minder dan 3 procent? Door de lage rente kun je de hypotheek tegen een zeer laag tarief voor een lange periode vastzetten. Dat wil zeggen dat je na de koop nog 20 jaren kunt profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment. Dit maakt een huis dat een paar jaar geleden nog onbetaalbaar leek nu ineens bereikbaar.

Reden #2: De huizenprijzen stijgen weer

De huizenprijzen zijn tot 2008 hard gestegen, misschien wel te hard. Door de kredietcrisis zijn de huizenprijzen gecorrigeerd. Gemiddeld zijn koophuizen ongeveer 20 procent goedkoper geworden ten opzichte van 2008. De combinatie van lagere koopsommen en zeer lage hypotheekrentes is gunstig voor iedereen die nu op het punt staat om een huis te kopen. Dit blijkt ook wel uit de verkoopcijfers van makelaars van de laatste maanden. Wacht niet te lang, want verkopers weten ook dat de huizenprijzen zich gaan herstellen. De onderhandelingsruimte zal hierdoor kleiner worden.

Reden #3: Bij het kopen in 2015 kun je nog 103 procent financieren

Vanaf 2018 kunnen de kosten bij het kopen van een huis niet meer meegefinancierd worden. Jaarlijks wordt het percentage wat je nog kunt lenen met één procentpunt verlaagd. In 2015 bedraagt de maximale financiering nog 103 procent van de waarde van het huis. Per 2016 wordt het verlaagd naar 102 procent. Volgend jaar moet je dus meer spaargeld gebruiken om een huis te kunnen kopen. Op een huis van 250.000 euro is het een verschil van 2.500 euro wat je nu nog meer kunt financieren.

Reden #4: Kiezen voor vermogensopbouw in plaats van stijgende huren

Een huurhuis is eigenlijk kapitaalvernietiging. Je betaalt iedere maand een jaarlijks stijgende huur, en het huis wordt nooit van jou. Als je geen hypotheek kunt krijgen is huren de enige mogelijkheid, maar als je kunt kopen moet je niet kiezen voor huren. Van een koophuis betaal je iedere maand een deel van de schuld af. Na 30 jaren is het huis vrij van hypotheek en heb je een leuk kapitaal opgebouwd. Door te verkopen kun je de waarde incasseren, maar je kunt ook besluiten om zonder hypotheeklasten in je huis te blijven wonen.

Reden #5: Pensioentekort wordt een kleiner probleem

De meeste Nederlanders hebben een pensioentekort. Huiseigenaren hebben
hier minder last van in vergelijking met huurders. In twee opzichten
kunnen ze namelijk baat hebben bij een eigen woning. Ten eerste zorgt
een (deels) afbetaalde woning voor lage vaste lasten. Ten tweede kan
de overwaarde gebruikt worden om een pensioentekort aan te vullen.
Huurders met een pensioentekort hebben over het algemeen een probleem.
Ze moeten de jaarlijks stijgende huurlasten in blijven calculeren. Dit
kan juist zorgen voor een groter wordend pensioentekort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *