Trouwen met je geliefde in het buitenland

Leestijd: 2 minuten

Je partner en jij zijn er helemaal klaar voor. Jullie gaan trouwen! En wel in het buitenland. Gewoon omdat het kan of omdat jij of je partner uit het buitenland komt. Een geregistreerd partnerschap of trouwen in het buitenland is niet automatisch rechtsgeldig. Jullie moeten jullie verbintenis namelijk laten registreren in Nederland. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Huwelijkse voorwaarden

Hoe registreer je een huwelijks- of partnerschapsakte uit het buitenland?

Een huwelijk of een partnerschap die in het buitenland gesloten zijn, zijn niet zomaar rechtsgeldig. Je moet zo’n verbintenis registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Het huwelijk of partnerschap moeten daarvoor eerst gelegaliseerd worden in het land waar jullie de verbintenis gesloten hebben. Het legaliseren van de verbintenis gaat in twee stappen die elkaar opvolgen:

– De buitenlandse autoriteiten moeten het huwelijk of partnerschap legaliseren;
– De “Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging” moet de verbintenis legaliseren.

Als jullie deze twee stappen hebben doorlopen, dan kan het huwelijk of partnerschap ingeschreven worden in Nederland.

 

Waar moet je nog meer aan denken?

Als je een verbintenis aangaat in het buitenland heb je ook te maken met het recht dat geldig is in dat land. Ga dus na of je volgens het buitenlandse recht mag trouwen met je geliefde. Daarnaast kan het zijn dat je een aantal documenten moet aanleveren. Je kan hierbij denken aan:

– Geboorteakte;
– Verklaring over je burgerlijke staat.

Het is mogelijk dat je in het buitenland moet bewijzen dat je niet al getrouwd bent of al een geregistreerd partnerschap hebt. Je kan daarvoor een “ongehuwdverklaring of een verklaring van huwelijksbevoegdheid” opvragen bij de burgerlijke stand van je laatste woonplaats.

 

Ga je trouwen in Nederland?

Trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap in Nederland kan natuurlijk ook. Als je ervoor kiest om te trouwen dan kan je huwelijkse voorwaarden laten opstellen. Deze voorwaarden leg je vast bij een notaris. Notarissen kunnen zelf hun notaristarieven bepalen terwijl ze dezelfde akten opstellen. DeGoedkoopsteNotaris.nl geeft je de mogelijkheid om notaristarieven te vergelijken en vrijblijvend offertes aan te vragen. Zo bespaar je geld en leg je toch alles goed vast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *