Hypotheekakte laten passeren: “Kan ik zelf mijn notaris kiezen?”

Leestijd: 2 minuten

Gefeliciteerd! Je hebt een huis gekocht! Nu ben je op zoek naar een notaris waar je de koop van je woning officieel zult maken. Het huis is namelijk pas echt van jou als de hypotheek- en leveringsakte bij de notaris gepasseerd zijn. In deze fase van de aankoop van je woning ontstaat wel eens verwarring. Want is het zo dat de verkopende partij de notaris kiest of kan je dat zelf doen? En kan je deze kosten aftrekken van de belasting?

ManKoffie

Wie kiest de notaris?

Als koper ben je vrij om de notaris te kiezen waar de overdracht plaats zal vinden. Het is niet zo dat de verkopende partij kan bepalen waar de akte van levering en de hypotheekakte gepasseerd zullen worden. Hierbij geldt het al oude credo: “Wie betaalt, die bepaalt.”. Het is wel belangrijk om te weten dat deze regeling niet op gaat als:

  • Je voor de koop van de woning met de verkoper hebt afgesproken dat de verkoper de notaris mag kiezen;
  • Je een nieuwbouwhuis gekocht hebt. Bij een nieuwbouwhuis kiest de verkopende partij namelijk de notaris.

Welke kosten kan ik aftrekken van de belasting?

Je kan niet alleen zelf bepalen bij welke notaris je de hypotheek- en leveringsakte laat passeren. Je kan de notariskosten ook nog eens aftrekken van de belasting in het jaar waarin je je huis koopt. En dat zijn niet de enige kosten die je kunt aftrekken! De volgende financieringskosten kan je ook aftrekken:

  • Bemiddelings- of afsluitkosten voor het verkrijgen van de hypotheek;
  • Taxatiekosten voor het taxatierapport;
  • Kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG);
  • Bouwrente: betaal je aan de aannemer als je een nieuwbouwwoning koopt;
  • Kosten van het nieuwbouw- of verbouwingsdepot.

Op de website van de Belastingdienst kan je meer informatie vinden over de aftrekbare kosten.

 

Waar vind ik een notaris?

DeGoedkoopsteNotaris.nl maakt de tarieven van notarissen al 15 jaar inzichtelijk. Op deze website kan je de tarieven en kwaliteit van notarissen vergelijken. Verder heb je de mogelijkheid om offertes aan te vragen bij verschillende notarissen, zodat je goed weet hoeveel het passeren van de notariële akten je gaat kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *