Een stichting oprichten? Wat komt daarbij kijken?

Leestijd: 2 minuten

We hadden het eerder al over het oprichten van een bv, maar misschien wil jij helemaal geen bv oprichten, maar wel een stichting. Een stichting is een organisatie die een bepaald doel nastreeft. Wij leggen je uit wat er allemaal komt kijken bij een stichting oprichten.

14mei08 0116

Handig om te weten

Om een stichting op te richten moet je naar de notaris. De notaris stelt de statuten op en zorgt ervoor dat de stichting rechtsgeldig is. Het is goed om een aantal dingen te weten voor je naar de notaris gaat. Zo mag het doel van een stichting geen winstbelang kennen. Behaalt de stichting wel winst? Dan moet het geld gebruikt worden voor het behalen van de doelen. Het is daarnaast verplicht om je stichting in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hierdoor wordt de hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurders beperkt. Dit houdt in dat bestuurders verantwoordelijk worden gehouden op het moment dat zij ervoor gezorgd hebben dat er problemen zijn met de stichting of wanneer zij wangedrag vertonen.

Statuten

De notaris stelt de statuten op. In de statuten staan de belangrijkste punten van de stichting. In deze statuten staat het doel van de stichting en tevens de belangrijkste regels. De inhoud bepaal je zelf, maar dient wel te voldoen aan een aantal onderdelen. Denk goed na over deze onderdelen want het achteraf wijzigen van uw statuten kost geld. Dit is wat er sowieso in de statuten moet:

  • Naam stichting
  • Vestigingsplaats
  • Doel stichting
  • Hoe worden bestuurders benoemd en ontslagen?
  • Bij opheffing stichting: waar gaat het geld naartoe?

Notariskosten stichting

Bij de oprichting van een stichting heb je voor het vastleggen van de statuten een notaris nodig. De notariskosten voor het oprichten van een stichting kunnen flink verschillen.  Notarissen bepalen zelf hun tarieven en daarom is het verstandig om notarissen te vergelijken, want daarmee kun je de nodige kosten besparen. Want waar je bij de ene notaris rond de 300 euro betaalt, vraagt de ander ongeveer 1200 euro. Dit is een aanzienlijk verschil en je wil niet onnodig te veel betalen. Vergelijk daarom op DeGoedkoopstaNotaris.nl en vind de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *