Vijf tips om het beste te halen uit de Open Huizen Dag

Leestijd: 3 minuten

De geur van versgebakken appeltaart en een bos bloemen op tafel, dat kan maar een ding betekenen: het is weer Open Huizen Dag. Aanstaande zaterdag 3 oktober is het zover, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) organiseert dit tweejaarlijkse evenement. Een uitstekend moment om vrijblijvend een aantal huizen te bezoeken. En wellicht kom je het perfecte huis tegen! In samenwerking met Hypotheek24.nl geeft DeGoedkoopsteNotaris.nl je aantal tips die je kunnen helpen om nog meer te halen uit de Open Huizen Dag!

sleutel-hypotheek2202x1654

Voordelen van de Open Huizen Dag

Zowel in het voorjaar als het najaar krijg je de kans om op de Open Huizen Dag verschillende huizen te bezoeken zonder dat je daarvoor een afspraak hoeft te maken. NVM bericht dat er waarschijnlijk zo’n 45.000 huizenverkopers meedoen aanstaande zaterdag. De huizenverkopers die meedoen stellen tussen 11.00 en 15.00 uur hun deuren open voor elke potentiële koper. Een bijkomend voordeel is dat de Open Huizen Dag op een zaterdag is. Niet alle huizen zijn normaliter te bezoeken op zaterdag, maak daar dus gebruik van! En tot slot, doet elk verkoper natuurlijk zijn uiterste best om mogelijk geïnteresseerde kopers het zo goed mogelijk naar de zin te maken. Er is vast taart en een lekkere kop koffie! Kortom, de Open Huizen Dag is een uitstekende dag als je op zoek bent naar een woning.

Hoe bereid je je voor op Open Huizen dag?

Dailey Verhoef van Hypotheek24 geeft je een aantal tips om je voor te bereiden op de Open Huizen Dag. “Bereken eerst hoeveel jij maximaal kunt lenen voor de aankoop van een huis met jouw inkomen. Dat kan bijvoorbeeld op Hypotheek24.nl. Het is natuurlijk zonde van je tijd om te verheerlijken aan huizen die jij op basis van jouw inkomen nooit zal kunnen financieren,” aldus Verhoef.  Als je deze vraag beantwoord hebt, ben je klaar om huizen te gaan selecteren.  Op Funda.nl kun je alle huizen selecteren die meedoen aan de Open Huizen Dag. Maak een handige route, eet van tevoren niet teveel, er is immers taart te over, en ga erop uit!

Huizen kijken is leuk, maar hoe zorg je dat je op een slimme manier meerdere huizen bezichtigt? Hier volgen enkele tips:

Tip #1

Maak van tevoren een checklist met de must-haves van jouw droomhuis. Is een bad essentieel? Moet het huis al helemaal goed zijn of zijn jullie niet vies van ‘een opknappertje’? En hoeveel kamers moet het huis minimaal hebben? En als dat er te weinig zijn, is er nog een kamer bij te maken? Zo zorg je dat je aan het einde van de dag een goede vergelijking tussen alle bezochte huizen kan maken.

Tip #2

Hou bij elke bezichtiging dezelfde route aan. Begin bijvoorbeeld helemaal op zolder en werk jezelf bij elke bezichtiging op dezelfde manier kamer-voor-kamer naar beneden. Ook zo kun je je bezichtigingen goed met elkaar vergelijken.

Tip #3

In tegenstelling tot een normale bezichtiging, kan je bij de Open Huizen Dag een gesprekje aanknopen met de echte verkopers van het huis. Maak van die gelegenheid gebruik om voorzichtig naar wat zaken te informeren. Vraag bijvoorbeeld aan de verkoper waarom ze het huis willen verkopen. Hiermee ontvang je vaak belangrijke informatie. Misschien wordt er binnenkort een groot winkelcentrum gebouwd in de buurt? Of is er overlast? Of hebben ze haast met verkopen? Dan geeft dat een voordeel bij mogelijke onderhandelingen over de vraagprijs.

Tip #4

Wees aardig tegen de verkopers. Je huis verkopen is niet zomaar wat en sommige verkopers vinden het belangrijk dat hun huis aan leuke nieuwe mensen verkocht wordt. Een goede indruk achterlaten kan dan net dat duwtje in de goede richting zijn, waardoor ze het uiteindelijk aan jou verkopen!

Tip #5

En tot slot: neem goed de tijd. Is het huis goed onderhouden? Hoe is het zonlicht? En belangrijker nog: Zie je jezelf hier wonen? Uiteindelijk moet je een goed gevoel krijgen bij een nieuwe woning, dat vergt een geduldige kennismaking.

Ideale omstandigheden om een huis te kopen

Op dit moment zijn er een aantal factoren die ervoor zorgen dat het aantrekkelijk is om over te gaan tot de koop van een huis. Ten eerste is de hypotheekrente erg laag waardoor je woonlasten relatief laag zijn. Daarnaast zijn de huizenprijzen ook laag waardoor er veel woningen binnen je bereik liggen. Het laatste voordeel is dat een koophuis goedkoper kan zijn dan een huurhuis vanwege de gestegen huurprijzen van de laatste jaren.

Huis gekocht? Bespaar ‘es op de notaris!

Heb je eenmaal je droomhuis gevonden en ben je het eens geworden over de koopprijs, dan moet je je hypotheek gaan regelen. Wat veel mensen niet weten, is dat jij als koper de keuze voor de notaris mag maken. En daar kan je flink op besparen! Notarissen verschillen flink in prijs. Waar de ene notaris voor hypotheek- en leveringsakte 1200 euro rekent, rekent een andere notaris 800 euro. Dat scheelt behoorlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *