Jaarlijks 100.000 euro belastingvrij schenken

Leestijd: 2 minuten

We hebben het er al eerder over gehad dat een schenking doen niet altijd gratis is. Ieder jaar kunnen ouders ongeveer 25.000 euro schenken aan hun kinderen zonder hier belasting over hoeven te betalen. Daar bovenop mag er nog een bedrag van ruim 52.000 euro belastingvrij geschonken worden, mits dit gebruikt wordt voor een studie of woning. Vanaf 2017 komt er een extra belastingvrijstelling bij.

Notaris2592x1944

 

Nieuwe belastingvrijstelling

Vanaf 2017 mag je jaarlijks aan iedereen die je wil maximaal 100.000 euro schenken zonder hier belasting over te betalen. Dus niet alleen ouders aan hun kinderen, maar ook vriend aan vriendin of broer aan zus. Het is al vaker gebeurd dat deze belastingvrijstelling wat is opgeschroefd, maar er zitten wel een paar voorwaarden aan:

  • Degene aan wie je het geld schenkt, mag niet ouder zijn dan veertig jaar
  • Het geschonken geld mag alleen gebruikt worden voor het kopen van een huis of voor de aflossing van een hypotheek

Een schenking doen

Wil je een schenking doen en dit vast laten leggen bij de notaris? Dat kan. Dan heb je een schenkingsakte nodig. De kosten van een schenkingsakte verschillen per notaris. Omdat het al de belasting al duur genoeg is, willen we niet dat je onnodig te veel betaalt voor de notaris. Daarom is het verstandig om de notaristarieven te vergelijken. Met de vergelijker van DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je gratis en snel de goedkoopste notaris bij jou in de buurt. Zo weet je zeker dat je niet meer betaalt dan nodig.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *