De familiehypotheek; de voordelen van het lenen van familie

Leestijd: 2 minuten

Het komt regelmatig voor dat ouders hun kinderen helpen bij het kopen van een huis door hen wat spaargeld te lenen. Dit is een zogenoemde familiehypotheek. En zo’n familiehypotheek kan heel voordelig zijn voor zowel het familielid dat het geld verstrekt als voor degene die het geld leent.

sleutel-hypotheek2202x1654

Wat houdt een familiehypotheek in?

Bij een familiehypotheek leent een familielid geld aan een ander familielid voor het kopen van een huis. Meestal gaat het om ouders die hun kind geld lenen, maar het kan ook dat een zus geld leent aan haar broer of een opa aan zijn kleinkind. Het gaat om een deel van de hypotheek die door een familielid wordt uitgeleend, voor de rest van het bedrag wordt er gewoon een hypotheek afgesloten bij de bank.

Hoe zijn de voorwaarden geregeld van een familiehypotheek?

De familiehypotheek verschilt niet veel van een normale hypotheek. Het onderpand van de lening is gewoon het huis, zoals je gewend bent. De voorwaarden mogen wel zelf bepaald worden. Dus ouder en kind bepalen samen hoe hoog het bedrag is dat wordt geleend, de rente die erover wordt betaald en hoe lang de rentevaste periode is, bepaal je onderling. Degene die het geld leent, komt in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Voordelen familiehypotheek

Het zal je misschien verbazen, maar als je geld voor een familiehypotheek uitleent, haal je er meer rendement uit dan wanneer het geld op een spaarrekening staat. Daarnaast kan het voordelig zijn om een hogere rente op de familiehypotheek te nemen, want de rente is aftrekbaar, en degene die het geld uitleent hoeft geen belasting te betalen over de rente-inkomsten. Als dat geen win-win situatie is…

Naar de notaris

Als je een familiehypotheek neemt, moet je niet vergeten dat je nog wel gewoon naar de notaris moet voor een hypotheekakte. Het is altijd verstandig om vooraf de tarieven van notarissen te vergelijken, want iedere notaris kan zijn eigen tarief bepalen. En daardoor kunnen de prijzen nog wel eens heel erg verschillen. Met de vergelijker van DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je makkelijk en snel de goedkoopste notaris in jouw buurt. Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de tarieven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *