Wat heb je nodig als je een stuk grond koopt?

Leestijd: 2 minuten

Het klinkt simpel om een stukje grond te kopen of te verkopen, maar om dit officieel te doen, moet je toch even langs de notaris. Jawel, weer zo’n zaak waarvoor je naar de notaris moet. Maar geen zorgen, wij vertellen je wat je nodig hebt als je een stuk grond koopt en waarom je het nodig hebt.

IMG_0161

 

NOTARIËLE aktes voor de aankoop van een stuk grond

Als je dat mooie stukje grond koopt, waar je het al een tijdje op had voorzien, moet je langs de notaris voor een koopakte en een leveringsakte. Beide aktes heb je ook nodig als je een huis koopt. In de koopakte worden de afspraken opgenomen die de koper en verkoper hebben gemaakt. De leveringsakte legt de overdracht van het stuk grond vast. De akte moet ondertekend worden door zowel de koper als de verkoper. Alleen het opmaken van deze akte is dus niet voldoende; de leveringsakte moet echt notarieel vastgelegd worden.

Tips bij het kopen van grond

Als je een stuk grond koopt, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

  • Laat het stuk grond altijd taxeren, zodat je weet dat je niet te veel betaalt.
  • Als je grond van de gemeente wil kopen, moet je hiervoor een aanvraag indienen. Gaat het om grond van bijvoorbeeld je buren? Dan hoeft dat niet.
  • Als je de grond wil gebruiken voor iets anders dan alleen grond, dus bijvoorbeeld voor het bouwen van een huis, moet je daar eerst een vergunning voor aanvragen.

Notariskosten

Zoals we al lieten weten, moet je dus naar de notaris als je een stuk grond wil kopen. Iedere notaris kan zijn eigen prijzen bepalen, waardoor de kosten erg uiteen kunnen lopen. Zo kunnen de kosten varieren van 393 euro tot 1063 euro. Dat zijn flinke verschillen! Daarom is het handig om vooraf de prijzen te vergelijken. Met de vergelijker van DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je snel en makkelijk de goedkoopste notaris in Nederland of bij jou in de buurt. Je kunt dan gratis offertes opvragen zodat je niet alleen de prijzen, maar ook de voorwaarden kunt vergelijken.

 

3 reacties op “Wat heb je nodig als je een stuk grond koopt?

  1. Wij denken er ook over na om een stuk grond te kopen bij ons in de buurt. Bedankt voor het delen van het overzicht van de kosten hiervoor. We zullen het stuk grond in ieder geval laten taxeren, zodat we niet te veel geld betalen.

  2. Bedankt voor het delen van deze duidelijke uitleg over het kopen van een stuk grond. Ik ben mij aan het verdiepen in de mogelijkheden om een stukje extra grond te kopen bij ons in de buurt. Ik ga mij verder verdiepen en ook de gemeente raadplegen voor vragen.

    • Goedemiddag, wat fijn om te horen dat dit stuk u heeft geholpen! Mocht u nog op zoek zijn naar een notaris die de officiële kant van een eventuele aankoop in orde kan maken, dan helpen we u graag! Vriendelijke groet, Emma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *