Meer veranderingen op de huizenmarkt in 2016

Leestijd: 2 minuten

Afgelopen juli zijn er al de nodige zaken veranderd op de huizenmarkt. Dan denk je dat je het gehad hebt, maar nee hoor. Vanaf 1 januari 2016 verandert er nog een beetje meer. Je mag dan namelijk minder lenen en de maximale hypotheek voor Nationale Hypotheek Garantie wordt verlaagd. Dit houdt dus in dat je zelf meer spaargeld moet inleggen en dat je meer hypotheekrente moet betalen. Wacht dus niet te lang met het kopen van je huis.Notariskosten doorhalen hypotheek

 

Minder lenen

Waar je op dit moment nog maximaal 103% van jouw woningwaarde mag lenen, wordt dat vanaf 2016 verlaagd naar maximaal 102%. Nu lijkt één procent misschien niet veel, maar het houdt toch al snel in dat je een paar duizend euro zelf in moet leggen. Het geld dat je zelf in moet gaan leggen, is bedoeld voor de kosten die er nog extra bijkomen, zoals: notariskosten, overdrachtsbelasting, kosten voor een bouwkundige keuring, enz. Vaak bedragen deze kosten bij elkaar zo’n 3% tot 6% van de koopsom, wat inhoudt dat je altijd meer betaalt voor een huis dan alleen de koopsom. Voorheen kon je dus tot aan die 3% bovenop de koopsom lenen, maar vanaf volgend jaar kan dat maar tot 2%.

NHG-Hypotheek wordt verder verlaagd

Op 1 juli dit jaar, is de kostengrens voor een Nationale Hypotheek Garantie al van 265.000 verlaagd naar 245.000 euro. Vanaf 1 juli 2016 gaat de maximale hypotheekgrens nog verder naar beneden en kan je nog maar 225.000 euro lenen. De NHG gaat er daarnaast ook nog van uit dat 6% van dat bedrag gebruik wordt voor de zogenoemde bijkomstige kosten, waardoor het huis maximaal 212.264 euro mag kosten. Kost jouw huis meer? Dan heb je geen recht op de NHG en het daarbij behorende vangnet.

Naar de notaris

Nou, je hoort het: het wordt allemaal nog wat moeilijker. Dus mocht je een huis willen kopen, wees er dan snel bij. En wanneer je het huis koopt, wil je natuurlijk niet meer kwijt zijn dan nodig aan notariskosten. Iedere notaris kan zijn eigen tarieven bepalen en die kunnen daardoor nogal uiteen lopen. Zo betaal je bij de ene notaris ongeveer 700 euro voor een hypotheek- en leveringsakte en bij de ander zo’n 1900 euro. Daarom is het verstandig om de notarisprijzen te vergelijken op DeGoedkoopsteNotaris.nl. Je kunt gratis offertes opvragen en zo vind je snel en makkelijk de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *