De volgende fase; samenwonen

Leestijd: 2 minuten

Was de vakantie de laatste test voor jullie, en hebben jullie besloten om samen te gaan samenwonen? Gefeliciteerd! Samenwonen is een mooie stap, maar het is verstandig om het nodige te regelen. We zetten op een rijtje waar je rekening mee moet houden als je gaat samenwonen.

Wat heb je nodig als je gaat samenwonen?

In principe ben je niet verplicht om iets vast te laten leggen als je gaat samenwonen. Alleen het is wel verstandiger om een samenlevingscontract op te laten stellen. In een samenlevingscontract kun je namelijk afspraken opnemen over bijvoorbeeld de financiële zaken, of over de verdeling van de spullen. Zo staat er zwart op wit van wie bijvoorbeeld de bank is. Welke afspraken jullie op willen nemen, is aan jullie. De notaris kan jullie altijd adviseren.

Voordelen samenlevingscontract

  • Je profiteert samen van belastingvoordeel
  • Duidelijke afspraken over verdeling huishoudelijke kosten
  • Bij overlijden van je partner krijg je een grotere belastingvrijstelling
  • Minder kans op oneindigheid over de financiën
  • Je kunt extra clausules opnemen met bijv. partneralimentatie
  • Je hebt recht op partnerpensioen

Waar moet je rekening mee houden?

Ondanks dat een samenlevingscontract heel handig is, zijn er bepaalde dingen die niet gedekt worden door een samenlevingscontract. Een samenlevingscontract staat bijvoorbeeld niet gelijk aan een partnerregistratie of aan een huwelijk. Voor de wet ben je geen partners met een samenlevingscontract. En dus ook geen erfgenamen. Dit kan wel geregeld worden met een testament. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat wanneer jullie kinderen krijgen en jullie alleen een samenlevingscontract hebben, de vader het kind moet erkennen. Eerder heeft de vader geen ouderlijk gezag over het kind.

Kosten samenlevingscontract

De kosten van samenlevingscontracten kunnen uiteenlopen van 196 euro tot 681 euro. De kosten verschillen omdat iedere notaris zijn eigen tarief bepaalt. Doe de vergelijking en zie hoeveel kosten je kunt besparen op een samenlevingscontract.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *