5 reden waarom je een testament moet nemen

Leestijd: 2 minuten

Wij Nederlanders staan bekend om het nuchter zijn. Iets als een testament lijkt dan wel eens overbodig of ‘nog niet nodig’. Maar daar kan je de mist in gaan: zo’n testament is ontzettend handig en soms  ook heel verstandig. Wij geven je vijf redenen waarom een testament een toegevoegde waarde kan zijn.

autumn-branches-fall-5036-825x5501) Testament opmaken om af te wijken van de wettelijke verdeling

Zonder een testament bepaalt de wet wat er met jouw spullen gebeurt op het moment dat je overlijdt. Wil jij dat er iets anders met de nalatenschap gebeurt dan bij wet bepaald is? Dan komt een testament van pas. Je kunt vastleggen wie wat krijgt en het is zelfs mogelijk om iemand uit te sluiten als erfgenaam. Dus als je het bijvoorbeeld niet kunt vinden met je broer, dan kan hij uitgesloten worden als erfgenaam. Op die manier weet je zeker dat er met jouw nalatenschap gebeurt wat jij wenst dat er gebeurt.

2) Testament opmaken om erfbelasting te besparen

Om te erven moet er vaak erfbelasting betaald worden. Afhankelijk van de situatie kan er met een testament nog wel eens erfbelasting bespaard worden. De voorwaarden hiervoor zijn redelijk complex, maar een notaris kan je hier in goed adviseren.

3) Opnemen van een uitsluitingsclausule

Nadat je overlijdt, gaat (tenzij anders vastgelegd) de erfenis automatisch naar je partner en kinderen. Maar als je niet wil dat de partner van je kind recht heeft op een deel van de erfenis, kan je dit laten vastleggen in een uitsluitingsclausule in je testament. Zo voorkom je dat wanneer je kind gaat scheiden, de ex-partner van je kind er met een deel van de erfenis vandoor kan gaan.

4) Regelen van de voogdij

De zorg over je kinderen is iets wat je goed geregeld wil hebben. Mocht er iets gebeuren, wil je natuurijk wel dat er goed voor ze wordt gezorgd. In een testament kan je laten vastleggen wie de voogd over je kinderen wordt nadat jij en je eventuele partner zijn overleden. Als de voogdij niet vastgelegd is, bepaalt de rechter wat er met de kinderen gebeurt.

5) Benoemen van een executeur

In het testament kan een executeur worden benoemd voor de afwikkeling van de nalatenschap. Een executeur regelt alle zaken waarvan jij wil dat ze gebeuren of die moeten gebeuren. Wat de taken van de executeur zijn, is aan jou. Dit kan je vast laten leggen in het testament. Zo worden al jouw laatste wensen nageleefd. Daarnaast voorkomt het vaak gedoe over wie de afwikkeling doet en is er duidelijkheid voor de nabestaanden.

Kosten testament

De prijzen van het op laten stellen van een testament verschillen per notaris. Waar je bij de ene notaris 183 euro betaalt, kan je bij de ander 843 euro kwijt zijn. Het is daarom verstandig om de notarissen te vergelijken. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je de goedkoopste notaris bij jou in de buurt. Vraag vandaag nog een gratis offerte op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *