Help, ik heb een restschuld! Wat nu?

Leestijd: 2 minuten

Meerdere keren lieten we weten dat het beter gaat met de huizenmarkt. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Helaas houdt dat nog niet direct in dat alle huizen met winst worden verkocht. Voor sommige mensen is het nog steeds niet ideaal om hun huis te verkopen. Bij het verkopen van een huis is er namelijk een kans dat het huis in waarde is gedaald en dat die zelfs lager is dan je hypotheek. Als je je huis dan verkoopt, blijf je met een restschuld zitten. We geven een aantal tips wat je kunt doen met een restschuld.

Aflossing van de restschuld

Heb je spaargeld op de bank,of geld uit vermogen of beleggingen? Dat geld mag je gebruiken om je restschuld af te lossen. Kijk goed naar spaarproducten die misschien alweer wat jaren geleden zijn aangeschaft; een kapitaalverzekering bijvoorbeeld. Ook dit geld kan gebruikt worden. Je kunt ook proberen om de restschuld om te zetten naar een persoonlijke lening. Dit moet overlegd worden met de bank. Houd er dan wel rekening mee dat de rente van een persoonlijke lening vaak wel wat hoger ligt dan van een hypotheek.

Restschuld opnemen in nieuwe hypotheek

In sommige gevallen mag de restschuld opgenomen worden in een nieuwe hypotheek. Dit kan alleen als je voldoende verdient. Op basis van je inkomen berekent de bank of en hoe veel van je restschuld opgenomen kan worden in de hypotheek.

Renteaftrek voor restschuld

Indien je het geld van de restschuld leent, krijg je een belastingvoordeel. De rente die je over de schuld betaalt, mag je nog maximaal 15 jaar van je bruto inkomen aftrekken. Dit geldt voor leningen die tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 worden verstrekt. Let wel op dat je bij de belastingaangifte aangeeft dat je de rente wil aftrekken.

Restschuld niet af kunnen lossen

Heeft je huis onderwaarde en gaat het je niet lukken om na verkoop de hypotheek en restschuld af te betalen? Dan mag het huis niet verkocht worden. Voor vragen of hulp kan je het beste contact opnemen met je bank.

Afbetalen door belastingvrije schenking

Het is mogelijk voor ouders om eenmalig belastingvrij te schenken aan hun kinderen. Het maximale bedrag dat er dit jaar geschonken mag worden, bedraagt € 52.752. Je kunt dit geld gebruiken voor een nieuwe keuken of badkamer, maar je mag het ook gebruiken om de restschuld af te betalen.

Heb je vragen over hypotheken? Dan kan een notaris je helpen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je makkelijk de prijzen van notarissen vergelijken en zien hoeveel je kunt besparen. Iedere notaris kan zijn eigen prijzen bepalen en daardoor kunnen de prijzen erg uiteenlopen. Vergelijk en vind de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *