Heeft u kinderen? Vergeet de voogdij niet.

Leestijd: 2 minuten

U gaat er natuurlijk niet van uit, maar mocht u te komen overlijden, dan wilt u wel dat uw kinderen goed achterblijven. Als uw kinderen nog minderjarig zijn, kunnen zij nog niet voor zichzelf zorgen en hebben zij iemand nodig die voor ze zorgt, een voogd. U kunt zelf bepalen wie de voogdij krijgt over uw kinderen mochten u en uw partner komen te overlijden.

Wat is voogdij?

U kunt iemand aanwijzen als voogd, deze persoon is dan verantwoordelijk voor de kinderen en dat zij goed worden opgevoed en verzorgd. Dit hoeft de voogd niet per se zelf te doen, maar hij of zij heeft wel de verantwoordelijkheid dat dit goed gebeurt. Onder de verzorging van een kind vallen de volgende punten:

  • Eten en drinken
  • Kleding en woonruimte
  • Onderwijs
  • Medische behandelingen
  • Financiën

U moet iemand selecteren die u geschikt vindt voor deze rol. Neem deze beslissing niet te snel en overleg goed met uw partner en de aangewezen voogd of iedereen het over de beslissing eens is. U kunt ook de voogdij bepalen voor tijdens het leven, mocht het zo zijn dat u niet meer voor uw kinderen kunt zorgen. Als er iets gebeurt weet u zeker dat de juiste persoon deze taak van u overneemt.

Waar moet ik aan denken bij de keuze voor een voogd?

Het kiezen van een voogd is zeer lastig en dit kunt u niet makkelijk alleen doen. Bespreek dit niet alleen met uw partner, maar ook met uw ouders, broers en zussen. Is dit geen mogelijkheid bespreek het dan met vrienden. Een aantal vragen die u kunt stellen om u op weg te helpen zijn:

  • Heeft deze persoon dezelfde normen en waarden?
  • Heeft deze persoon genoeg ruimte om kinderen in te huisvesten?
  • Woont deze persoon in de buurt, zodat de kinderen niet hoeven te verhuizen?
  • Wil deze persoon ook de voogdij aanvaarden?
  • Heeft deze persoon de financiële capaciteit om voor kinderen te zorgen?
  • Is deze persoon niet te oud?

Als u niet zelf de voogdij vastlegt, dan bepaalt de rechter wie de voogdij over de kinderen krijgt. Dit kan dan iemand zijn waar u zelf misschien niet voor had gekozen. Gaat u binnenkort op vakantie? Regel de voogdij dan voordat u weg gaat. U kunt er dan gerust op zijn dat alles goed geregeld is, mocht er iets tijdens uw vakantie gebeuren.

Hoe leg ik de voogdij vast?

Heeft u besloten wie de voogdij krijgt, dan moet u dit laten vastleggen. U kunt dit niet zelf op een papiertje zetten. Om de voogdij officieel te regelen moet u naar de notaris of naar de rechtbank. De notaris kan de voogdij opnemen in een testament. In een testament kunt u ook meerdere voogden opnemen. Laat de notaris u hierover adviseren. De kosten voor het opmaken van een testament waarin de voogdij vast wordt gelegd, verschilt per notariskantoor. De notaris vergelijken helpt u bij het vinden van de goedkoopste notaris in de buurt.

Tip: Bij de rechtbank kunt u de voogdij laten vastleggen in het gezagsregister. Dit moet u voor elk kind apart doen. De kosten hiervoor zijn slechts €12,50 per kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *