Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?

Leestijd: 2 minuten

Als jij en je partner samen verder willen, zijn er voor de wet een aantal mogelijkheden. Jullie kunnen een samenlevingscontract nemen, kiezen voor een geregistreerd partnerschap of jullie kunnen gaan trouwen. Weet je niet wat de beste stap is voor jullie? Wij zetten de verschillen op een rijtje.

IMG_0161

 

 

Waarom een samenlevingscontract?

Het klinkt niet erg romantisch, maar onderschat de meerwaarde van een samenlevingscontract niet. Als je alleen samenwoont en geen samenlevingscontract hebt, is er wettelijk niets vastgelegd voor jullie. Een samenlevingscontract is niet verplicht, maar zonder zijn alle eigendommen van jullie afzonderlijk en jullie zijn geen erfgenamen van elkaar. Samenwonen of alleen wonen maakt zonder samenlevingscontract geen verschil voor de wet.

 

Hoe zit het met kinderen en een samenlevingscontract?

Willen jullie kinderen en hebben jullie alleen een samenlevingscontract? Dan heeft automatisch alleen de moeder ouderlijk gezag over het kind. Indien de vader ook ouderlijk gezag wil, zal hij het kind moeten erkennen en vervolgens moeten jullie samen naar de rechtbank om ‘gezamenlijk gezag’ aan te vragen.

 

Wat zijn de verschillen tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk?

Tegenwoordig zijn de verschillen tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk redelijk klein. Om te trouwen moet je voor de wet ‘ja’ zeggen. Dit is bij een geregistreerd partnerschap niet nodig. Daarnaast kan een geregistreerd partnerschap zonder toedoen van een rechter ontbonden worden. Dit in tegenstelling tot een huwelijk, waarbij er wel een rechter aan te pas moet komen om jullie te scheiden.

 

Hoe zit het met kinderen en een geregistreerd partnerschap of huwelijk?

Heb je een geregistreerd partnerschap en heb je kinderen die voor januari 2014 zijn geboren? Dan moet het kind eerst erkend worden door de vader voordat de vader ouderlijk gezag heeft. Voordat dat gebeurd is, heeft alleen de moeder ouderlijk gezag over het kind. Indien het kind na januari 2014 is geboren, hebben beide ouders automatisch ouderlijk gezag.

Notaris nodig?

Heb je vragen over een samenlevingscontract, een geregistreerd partnerschap of een huwelijk? Vraag dan informatie op bij een notaris. Voor het vinden van de goedkoopste notaris in jouw buurt, ga je naar DeGoedkoopsteNotaris.nl. Daar vergelijk je snel en makkelijk notarissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *