‘Vriendschapsakte? Wat is dat?’

Leestijd: 2 minuten

Stel je wordt opgeroepen door de rechtbank om te getuigen tegen je beste vriend. Op dit moment is het zo dat je dan verplicht bent om de waarheid te vertellen. En dat terwijl echtgenoten zich kunnen beroepen op het verschoningsrecht. Het verschoningsrecht is de mogelijkheid die een getuige heeft om de door een rechter gestelde vragen niet te beantwoorden. Op dit moment pleit onder andere Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, voor een vriendschapsakte in het Humanistisch Verbond. Door zo’n akte kunnen vrienden ook gebruik maken van het verschoningsrecht en andere voordelen die een notariële verbintenis brengt.

Vrienden1600x1200

Wat is een vriendschapsakte?

Een vriendschapsakte houdt in dat een vriendschap wettelijk erkend wordt en dat twee of meer vrienden dat in een akte kunnen vastleggen bij een notaris. Hierdoor zou het bijvoorbeeld mogelijk moeten worden om geld achter te laten voor een vriend zonder dat je daar heel veel belasting over hoeft te betalen. Ook het bovengenoemde verschoningsrecht zou moeten gelden voor mensen met een vriendschapsakte. Om een vriendschapsakte op te kunnen stellen zou de huidige wetgeving uitgebreid moeten worden.

 

Waarom zou de wetgeving uitgebreid moeten worden?

Van der Ham is van mening dat vriendschap door de overheid als minderwaardig wordt gezien doordat er geen speciale akte voor is. Hierdoor worden mensen zonder relatie bijvoorbeeld benadeeld als ze een goede vriend geld of een huis willen nalaten. Vrienden zijn namelijk geen familie en vallen daardoor in het hoogste belastingtarief. Daarnaast zijn mensen van mening dat relaties voor even zijn en vriendschappen voor een heel leven.

 

Is een vriendschapsakte relevant?

In Nederland wonen bijna drie miljoen mensen alleen, en dat aantal stijgt gestaag. Volgens Van der Ham zijn hele vriendengroepen met elkaar verbonden en daar zou een juridische vorm voor opgesteld moeten worden. Dat vonden twee vrienden vorig jaar ook en zij vroegen een vriendschapsakte aan omdat ze hun vriendschap graag wilden laten vastleggen. Er is dus vraag naar het vastleggen van een ander soort relaties.

 

Zijn er veranderingen gaande?

De vraag naar een vriendschapsakte past in een langere trend van veranderingen. Het is normaal dat mensen samenwonen zonder te trouwen of dat mensen samenleven met zijn drieën. Daarnaast kunnen mensen sinds 1 juni 2014 ook zorgverlof opnemen voor een goede vriend, buurman of bekende.

 

Hoe gaat de notaris hier op dit moment om?

Wat veel mensen niet weten is dat notarissen in de praktijk al ‘alternatieve aktes’ opstellen. Zo zijn er notarissen die vrienden opnemen in het testament of een samenlevingscontract opstellen voor een relatie die uit drie personen bestaat. Dit neemt echter niet weg dat als je geen familie bent je veel erfbelasting betaalt. Het antwoord hierop zal uit de politiek moeten komen.

 

Wil jij een vriendschapsakte opstellen?

Heb jij een goede vriend of een vriendin en zou je daar een vriendschapsakte mee aangaan? Of heb je een andere akte nodig die door een notaris opgesteld moet worden? Vergelijk dan op DeGoedkoopsteNotaris de kwaliteit en prijzen van notarissen bij jou in de buurt en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *