Testament herroepen: vier veelgestelde vragen

Leestijd: 2 minuten

Een testament is een door de notaris opgesteld testament en daarin leg je vast wat er met je bezittingen moet gebeuren als je overlijdt. Meestal wijs je een of meer mensen aan als erfgenaam. Tijdens je leven verandert er veel waardoor het kan zijn dat je testament niet meer aansluit op je huidige situatie. Het kan dan handig zijn om je testament te veranderen. Je zou je testament kunnen wijzigen of kunnen herroepen. Maar wat is het verschil daartussen?

Testament3648x2432

Wat is het verschil tussen het herroepen en het wijzigen van je testament?

Op het moment dat je een of meerdere kleine aanpassingen wilt doen aan je testament, dan kan je je testament laten wijzigen door een notaris. Er wordt dan een document aan het testament toegevoegd waarin de veranderingen beschreven worden. Je kan je testament niet te vaak aanpassen of te grote wijzingen doen omdat dan onduidelijk wordt wat er in het testament staat. In het geval van grote wijzigingen moet het testament worden herroepen, en dat betekent dat er een nieuw testament opgemaakt wordt.

 

Wanneer is een testament rechtsgeldig?

Een testament is rechtsgeldig als het is opgesteld door een notaris en als het geregistreerd is in het Centraal Testamentenregister (CTR). Als je geen testament hebt dan wordt de erfenis geregeld via het wettelijk vastgestelde erfrecht.

 

Wat gebeurt er met mijn oude testament als ik mijn testament herroep?

Het herroepen van je testament betekent eigenlijk dat je oude testament vernietigd wordt en er een nieuw testament opgesteld wordt. Het oude testament wordt uit het CTR gehaald en het nieuwe testament wordt daar aan toegevoegd. Wanneer je je testament wijzigt blijft het oude testament in het CTR staan. Er worden dan een aantal veranderingen aan het document toegevoegd.

 

Bij welke notaris kan ik mijn testament herroepen?

Iedereen is vrij om zelf een notaris te kiezen om notariële akten op te stellen. Als je je testament herroept of wijzigt hoef je dat niet te laten doen door de notaris die het testament voor je heeft opgesteld. Alle notarissen kunnen namelijk bij het CTR om de inhoud daarvan aan te passen. Notarissen kunnen zelf hun tarieven bepalen waardoor het een goed idee is om die te vergelijken. DeGoedkoopsteNotaris biedt deze mogelijkheid zodat je veel geld kunt besparen op notariskosten.

2 reacties op “Testament herroepen: vier veelgestelde vragen

  1. ik heb en vraag:
    is er een financieel verschil tussen een bestaand testament wijzigen en een nieuw testament opstellen?

    vriendelijke groet,

    • Beste Marie-Louise,

      Dat is een goede vraag! In beide gevallen wisselen de prijzen heel erg per notaris. Dit kan variëren van €200,- tot ruim €750,-. Op onze website kunt u voor beide situaties opvragen. Zo kunt u de tarieven van specifieke notarissen bij u in de buurt overzichtelijk naast elkaar leggen. Mocht u nog vragen hebben, dan mag u ons ook altijd even bellen!

      Vriendelijke groet,
      Emma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *