Hypotheek uitschrijven bij het kadaster. Een goed idee?

Leestijd: < 1 minuut

Veel huizenbezitters hebben hun huis gekocht met behulp van een hypotheek. Het duurt van enkele decennia om de hypotheek af te betalen. Op het moment dat je je hypotheek afbetaald hebt kan je je hypotheek uitschrijven bij het kadaster. Het uitschrijven van je hypotheek bij het kadaster heet het royeren van de hypotheek. Een notaris moet hiervoor een royementsakte opstellen. Het is echter niet verplicht om na het afbetalen van de hypotheek deze te laten royeren. Wat is het voordeel van het laten royeren van je hypotheek?

testament

Uitschrijven hypotheek

 

Voordeel royeren hypotheek

Een hypotheek uitschrijven bij het kadaster op het moment dat de hypotheek is afbetaald is voordelig omdat je dan zelf kunt kiezen door welke notaris je de royementsakte op laat stellen. Als je de hypotheek laat royeren op het moment dat je je huis gaat verkopen kan de verkopende partij de notaris uitkiezen waardoor het duurder uit kan vallen dan nodig is. Notarissen kunnen namelijk zelf hun tarieven bepalen waardoor een royementsakte bij de ene notaris goedkoper is dan bij de ander. Op DeGoedkoopsteNotaris staan de tarieven van notarissen op een rij zodat je een goede vergelijking kunt maken en geld kunt besparen op de royementsakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *