Leennormen hypotheek te streng?

Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers van de TU Delft zeggen dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) te strenge leennormen voor hypotheken hebben opgesteld, zo bericht EigenHuis.nl. De normen zouden ervoor zorgen dat er ‘betuttelende’ buffers gehanteerd moeten worden en dat er onvoldoende rekening gehouden wordt met individuele gevallen. Potentiële huizenkopers kunnen minder lenen door de strenge regels. Hierdoor herstelt de woningmarkt zich minder goed.

huis en hypotheek

 

Doorstroming huizenmarkt belemmerd

 

De TU Delft stelt dat er momenteel mensen zijn die graag een huis willen kopen maar dat niet kunnen omdat de leennormen dat niet toelaten. Potentiële huizenkopers zijn hierdoor duurder uit omdat ze moeten huren in de particulieren sector. Hierdoor is er minder doorstroming op de huizenmarkt en herstellen de prijzen van huizen zich niet zo snel. Als huizenprijzen zich minder snel herstellen blijven er meer huizen onder water staan. Ook hierdoor wordt de doorstroming op de huizenmarkt belemmerd, volgens TU Delft.

 

Een individuele inkomenstoets zou er volgens onderzoekers van TU Delft voor kunnen zorgen dat per situatie beoordeeld kan worden of er een hypotheek verstrekt kan worden. De inkomenstoets zou op basis van inkomen, gezinssamenstelling, inkomensontwikkeling, leeftijd en opleidingsniveau kunnen na gaan of iemand in aanmerking kan komen voor een hypotheek. De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil de leennormen van het NIBUD wel handhaven, maar zij stellen voor dat banken de normen als referentiepunt gebruiken en daar van af kunnen wijken.

 

Herstel huizenmarkt belemmerd

 

De huizenmarkt wordt ook belemmerd doordat de renteopslag steeds hoger wordt volgens het Parool. Een renteopslag wordt toegepast bij huizen uit het duurdere segment die niet in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Huizen komen niet in aanmerking voor de NHG als ze een hypotheeksom hebben die hoger is dan €265.000,-.

 

De NHG zorgt ervoor dat zowel de koper als de kredietverschaffer in geval van wantbetaling beschermd worden. Als je een NHG-hypotheek hebt betaal je minder rente over je hypotheek omdat er minder risico gelopen wordt. Een hypotheek zonder NHG geeft meer risico waardoor banken een hogere rente vragen voor zo’n hypotheek. Momenteel betaal je voor een NHG-hypotheek met een looptijd van 10 jaar zo’n 3% rente, terwijl de rente van een hypotheek zonder NHG ongeveer 4% bedraagt.

 

Notaris nodig?

Als je een hypotheek afsluit om een huis te kopen heb je verschillende notariële akten nodig. De website DeGoedkoopsteNotaris vergelijkt notaristarieven uit heel Nederland, waardoor je terecht kunt bij een notaris in jouw buurt en je een goede overweging kunt maken bij de keuze voor een notaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *