Worden de hypotheken straks echt flink duurder?

Leestijd: 2 minuten

Gisteren waarschuwde de Rabobank in Het Financiele Dagblad dat hypotheken in de komende flink duurder gaan worden. Willen banken nog iets verdienen aan hypotheken, zo stelt financieel en risicobestuurder Bert Bruggink van Rabobank, dan moet de rente flink omhoog. Dit is het gevolg van strengere regels van Europa om grotere buffers aan te houden. ‘Onzin,’ zegt vandaag Vereniging Eigen Huis bij monde van directeur Rob Mulder. Ook andere deskundigen zetten vraagtekens bij de waarschuwing van Bruggink.

Worden Hypotheken duurder

Rabobank-topman Bruggink stelt in Het Financiele Dagblad dat banken hun hypotheken op termijn zullen doorverkopen aan beleggers, omdat de er hoge kapitaaleisen worden gesteld. De rentemarges op bankproducten zijn nu nog laag. Als in de toekomst ook de geldschieter er aan moet verdienen, moeten die marges omhoog.’De markt, zoals deze nu is, gaat volledig op de schop’, zo stelt Bruggink.

Concurrentie hypotheekaanbieders

De Vereniging Eigen Huis en andere specialisten stellen echter dat de consument zich geen zorgen hoeft te maken. Zij zien die hypotheekrente niet zo snel stijgen, omdat aanbieders in de toekomst nog meer met elkaar gaan concurreren. Volgens Harald Benink, hoogleraar Banking en Finance aan de Universiteit van Tilburg, is het dus nog maar de vraag of de consument straks duurder uit is. Benink: ‘”Ik denk dat het element van toenemende concurrentie een renteverhoging heel erg zal tegenhouden.’

Luister naar het interview met Harald Benink op BNR Nieuwsradio.

Huis kopen? Bespaar op de hypotheekakte

De afgelopen maanden floreert de huizenmarkt weer als nooit tevoren. Zo steeg de huizenprijs van bestaande woningen in december 2014 met 2% ten opzichte van dezelfde maand in 2013. En uit onderzoek van ING bleek al dat consumenten dit jaar het meeste vertrouwen hebben in de huizenmarkt. Ruim een derde denkt dat de prijzen van huizen gaan stijgen in 2015.

Gaat u een huis kopen? Of bent u zich aan het oriënteren? Wie een huis wil kopen, moet ook langs de notaris voor een hypotheekakte. U kunt flink besparen op de notariskosten door notarissen te vergelijken op DeGoedkoopsteNotaris.nl. De tarieven kunnen per notaris flink verschillen, door eerst gratis offertes op te vragen kunt u kiezen voor de beste en voordeligste notaris bij u in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *