De zeven beste redenen om een samenlevingscontract op te stellen

Leestijd: 3 minuten

samenwonenHet klink misschien niet zo romantisch, maar een samenlevingscontract kun je niet zonder. Ook partners die altijd bij elkaar blijven, hebben baat bij een contract. Door het officieel maken van de samenleving heb je bijvoorbeeld ook rechten bij overlijden van je partner.

Samenwoners hebben wettelijk gezien geen verbintenis. Dit houdt bijvoorbeeld in dat bij overlijden de bezittingen van de overleden partner niet automatisch terecht komen bij de achtergebleven partner. De bezittingen van de overledene vormen een onderdeel van de nalatenschap en komen bijvoorbeeld terecht bij de ouders en broers en zussen. Bij het verbreken van de samenleving gaat het ook lastig worden als er geen contract is. Wij zetten voor jou de zeven beste redenen om een samenlevingscontract op te stellen op een rijtje zetten.

1) Met een samenlevingscontract zijn jullie fiscale partners

Vaak moeten samenwoners een samenlevingscontract hebben om te kunnen profiteren van de voordelen van het fiscaal partnerschap. Als fiscaal partners kunnen jullie de belastingheffing over het inkomen verlagen door aftrekposten te schuiven naar de partner met de hoogste belastingdruk. Dit kan bij de jaarlijkse aangifte veel geld besparen.

2) Word elkaars erfgenaam

Samenwonende partners zijn niet automatisch elkaars erfgenaam. Bij overlijden van één van beide ontvangt de achterblijver vaak niets uit de nalatenschap. Persoonlijke bezittingen van de overledene komen namelijk bij de wettige erfgenamen terecht. Dit zijn bijvoorbeeld de kinderen of de ouders en broers en zussen van de overledene. Door een samenlevingscontract op te stellen kan dit voorkomen worden. Met een verblijvingsbeding wordt het gezamenlijke vermogen toegedeeld aan de langstlevende. Om erfgenaam te worden met alle rechten van dien moet je nog wel een testament maken.

3) Samenlevingscontract heeft ook invloed op de vrijstelling bij overlijden

In een testament kun je vastleggen aan wie jouw bezittingen toekomen na jouw overlijden. In principe is een testament dus voldoende om bezittingen over te dragen op jouw partner. Echter, als er geen samenlevingscontract is opgesteld, is er meer belasting verschuldigd. Een samenlevingsovereenkomst geeft namelijk een hogere vrijstelling voor de erfrecht. Dit kan zo duizenden euro’s schelen.

4) Wie krijgt wat bij het verbreken van de relatie?

Het samenvoegen van twee huishoudens in één is eenvoudig, maar bij het verbreken van de relatie ontstaan er vaak problemen. Wie krijgt wat en hoe worden de gezamenlijk aangekochte bezittingen verdeeld? Op het moment dat de relatie wordt verbroken handelt ieder van de partners uit eigen belang. Dit maakt een goede verdeling van bezittingen en schulden vaak onmogelijk. Door vooraf alles goed vast te leggen kan dit voorkomen worden.

5) Eigen woning van één van de twee

Eén van beide bezit een woonhuis waar jullie samen gaan wonen. Samen gaan jullie bijvoorbeeld investeren in het huis. Bij het verbreken van de relatie blijft het woonhuis inclusief het samen geïnvesteerde bedrag van de oorspronkelijke eigenaar. In het samenlevingscontract kan worden vastgelegd dat de partner die niet de eigenaar is een compensatie krijgt voor zijn of haar bijdrage in de investering.

6)Wie betaalt wat?

In een samenlevingscontract kunnen onderlinge afspraken schriftelijk worden vastgelegd. Dit schept duidelijkheid bij meningsverschillen. Hoeveel draag je maandelijks bij aan de vaste lasten en hoeveel draagt je partner bij? Door dit vast te leggen kunnen er geen discussies over ontstaan.

7) Is één van beide ondernemer? Wat gebeurt er bij faillissement?

In het samenlevingscontract kan ook voor de buitenwereld worden vastgelegd wie de eigenaar is van welke bezittingen. In principe is het bij betalingsproblemen niet mogelijk om schulden te incasseren bij de partner. Hier zitten wel haken en ogen aan die goed doorgesproken moeten worden met een notaris.

Kortom! Genoeg redenen om de samenleving ook via de notaris vast te leggen. Samen met de notaris kunnen jullie ook kwesties bespreken waar nog vragen over zijn. Een samenlevingscontract moet namelijk zo goed mogelijk worden afgestemd op jullie persoonlijke situatie. Tarieven van notarissen verschillen enorm. Zo rekent de goedkoopste notaris voor een samenlevingscontract 186 euro, terwijl de duurste ruim 600 euro rekent. Het loont dus om notarissen te vergelijken. Benieuwd naar de goedkoopste notaris in jouw buurt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *