Verplicht energielabel nu écht verplicht

Leestijd: 2 minuten

Het energielabel voor je woning was al enige tijd verplicht. Toch werd er onder kopers en verkopers vaak afgesproken dat het energielabel niet van belang was bij de overdraging van het huis. Hoe komt dit? Simpel: Een boete behoorde niet tot de gevolgen. Hierdoor flopte het energielabel en werd Nederland op het matje geroepen door de Europese Comissie. In januari 2015 krijgt iedereen nu automatisch een “voorlopig” energielabel. Deze kan zelfstandig worden omgezet naar een definitieve versie.

energielabel

Momenteel hebben zo’n 2,7 miljoen huizen een energielabel, maar dit zijn voornamelijk huurwoningen die onder woningcorporaties vallen. Toen het energielabel verplicht werd gesteld voor koopwoningen in 2009, werd 12,9 procent van de woningen afgesloten met het “verplichte” energielabel. Toen werd het label al genegeerd.

 

Automatische toekenning

Er wordt gekeken naar het bouwjaar, het type woning en de oppervlakte en locatie. De locatie is de betreffende stad: Er wordt gekeken of bijvoorbeeld een stadsontwikkelingsproject garant heeft gestaan van de isolering van verschillende woningen. Er wordt conservatief geschat, dit om te voorkomen dat “slechtere” huizen te positieve energielabels toegewezen krijgen.

Het voorlopige label moet vooral fungeren als een duwtje in de rug, om een huis zuiniger te maken met energie of een definitieve versie aan te vragen. Het voorlopige energielabel heeft geen formele status.

Definitief energielabel aanvragen

Vanaf januari 2015 is het mogelijk om een definitief energielabel aan te vragen via een internetapplicatie. Met het programma worden tien belangrijke kenmerken gecontroleerd of geactualiseerd. Na dit is ingevuld krijgt het nog een nacontrole van een onafhankelijke deskundige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *