Scheiden is een luxe geworden

Leestijd: 2 minuten

Ben je van plan om te gaan scheiden? Dan zal je te maken krijgen met zowel oude als nieuwe hypotheekregels. Voor de helft van de bestaande hypotheek blijven namelijk de oude regels gelden. Bij de helft die je overneemt van je ex-partner komen de nieuwe, strengere regels uit 2013 erbij kijken die toentertijd zijn ingevoerd. Dit houdt in het geval van een 100% aflossingsvrijehypotheek in, dat maar 50% van de woning aflossingsvrij mag zijn.

scheiden 

Ook valt er met hetzelfde inkomen nu minder te lenen dan vroeger. Hier komt nog bij dat het sinds 2013 verplicht is om het nieuwe hypotheekdeel in 30 jaar annuïtair af te lossen. Door strengere hypotheekregels en de restschuld die bij veel woningen zit, is scheiden een luxe geworden. Banken gaan niet zachtzinnig om met deze regels. Voor degene die in het huis wil blijven, kan de hypotheek soms onbetaalbaar worden.

 

Nieuwe regels

Wil je de hypotheek van je ex-partner overnemen en in de woning blijven wonen? Wellicht heb je dan een extra hypotheek nodig. De hypotheek zou je iets willen verhogen, om zo je ex-partner uit te kopen. Dan moet je eraan denken dat er nieuwe regels gelden bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek. Bij deze regels kan er alleen nog een lineaire of een annuïteitenhypotheek afgesloten worden.

Bij andere hypotheekvormen kan er geen gebruik meer worden gemaakt van de hypotheekaftrek. Deze mogelijkheid bestaat alleen nog bij een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Hierom zijn aflossingsvrije-, beleggings of spaarhypotheken niet meer interessant als extra lening. Je zal dus nog beter moeten nadenken bij het overnemen van de hypotheek bij scheiding. Het nemen van een extra hypotheek zorgt niet alleen voor meer maandelijkse lasten, maar ook de hypotheekaftrek is over dit deel niet mogelijk. Bestaat de hypotheek al, dan gelden deze nieuwe regels niet.

 

Hypotheek overnemen bij scheiding aantrekkelijker

De huizenmarkt is de laatste jaren flink veranderd. De prijzen dalen, en daarmee ook de waarde van een huis. Bij overname van de hypotheek wordt het huis getaxeerd. Eerst moest hierbij de andere partner worden uitgekocht. Wilde je in het huis blijven wonen, dan moest de helft van de overwaarde aan de ex-partner moeten worden betaald. Maar door het dalen van de huizenprijzen is er geen overwaarde meer. De ex die het huis verlaat zal de achterblijvende partner moeten betalen. De onderwaarde van de woning zal namelijk moeten worden vergoed door de ex-partner. Zo wordt het overnemen van een hypotheek na scheiding ineens een stuk aantrekkelijer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *