Notaristarieven:15 jaar marktwerking

Leestijd: 3 minuten

Vandaag, 1 oktober, is het precies 15 jaar geleden dat de notaristarieven werden vrijgegeven. Wat heeft de marktwerking gedaan voor de tarieven van notarissen? Deze zijn behoorlijk gekelderd, blijkt uit een analyse van de gemiddelde tarieven vanaf 2000 door DeGoedkoopsteNotaris.nl. Zo is het honorarium voor de notaris voor het opmaken van een hypotheek- en leveringsakte maarliefst gehalveerd. Ook voor het oprichten van een BV rekent de notaris 30% minder dan in 2000. Daarentegen is het honorarium voor de notaris bij een testament iets gestegen. DeGoedkoopsteNotaris.nl monitort de markt en publiceert tarieven van notarissen sinds de start van de marktwerking in 1999. 

goedkoopste

Vrijdag 1 oktober 1999 is een dag waar niet alle notarissen met evenveel plezier aan terugdenken. Dit was de dag waarop de Notariswet werd vervangen door de Wet op het notarisambt. Allerlei regels die het notariaat in bescherming namen, zoals vaste prijzen en vestigingsbarrières, werden afgeschaft. Vanaf toen konden notarissen zelf de tarieven bepalen.

Notaristarieven fors gedaald

Sinds 2000 is het honorarium voor de notaris voor het opmaken van een hypotheek-en leveringsakte (het kopen van een huis) meer dan gehalveerd. Eerst was het gemiddeld bedrag 1264 euro. Nu is dit bedrag gedaald naar 625 euro, dat is maar liefst 52%.

hypotheek

 

Hetzelfde geldt voor het oprichten van een BV, waarvan het honorarium is gedaald met 32%.

oprichten bv

Het tarief voor het opstellen van een testament (1 persoon) is uitzonderlijk. Deze is, in tegenstelling tot de andere aktes, flink gestegen sinds 2000. Sinds 2005 is de stijging enigszins normaal gebleven. Het tarief is over de afgelopen jaren met een paar tientjes gegroeid.

testament 1p

De prijs voor het laten vastleggen van een samenlevingscontract is bijna gelijk gebleven. In 2000 betaalde men hier 262 euro voor.

samenleven

Door het afschaffen van vaste prijzen ontstond er marktwerking en harde prijsconcurrentie, waardoor de prijzen van een aantal akten daalden. Peter Ruys, directeur van DeGoedkoopsteNotaris.nl: ‘Het heeft de nodige moeite gekost om de marktwerking op gang te krijgen. Aanvankelijk stegen de tarief eerst iets, de markt moest wennen. Maar na 15 jaar kunnen we nu wel stellen dat de marktwerking zijn werk heeft gedaan. De tarieven zijn op een aantal akten fors gedaald sinds het vrijgeven van de tarieven. Dit is goed nieuws voor de consument.’

Bodem notaristarieven in zicht

De dalende tarieven zijn goed nieuws voor de consument. Maar er is ook een keerzijde. Ruys: ‘Als je ziet dat in 15 jaar zo ongeveer alles is duurder geworden om ons heen en het tarief van een van de populairste akte meer dan is gehalveerd, dan kan dat bijna niet uit. Dus zou het niet raar zijn als het tarief de komende jaren weer iets stijgt.’

Ruys ziet ook dat de notarissen het moeilijk hebben: ‘De crisis heeft er hard ingehakt bij de notarissen en enkele notarissen hebben nu al moeite om het hoofd boven water te houden. De vraag is dan ook of je met deze lage tarieven wel blijvend kwaliteit kan blijven bieden als notaris.’

Goedkoopste notaris

Al 15 jaar vinden consumenten via onze site de goedkoopste notaris. Door te vergelijken op notaristarieven, kun je makkelijk en snel besparen op je notariskosten. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je de tarieven van notarissen bij jou in de buurt. Zo kun je eenvoudig notarissen vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *