Familieleningen steeds vaker vastgelegd

Leestijd: 2 minuten

Familieleden die elkaar een geldbedrag lenen wensen dit steeds vaker schriftelijk vast te leggen. Dit spreekt uit cijfers van Verkoopjevordering.nl. Dit is een bedrijf dat in de naam van particulieren en bedrijven hun schulden int. Jaarlijks melden honderden boze en teleurgestelde ouders, zussen en broers zich bij het bedrijf. Het geleende geld is nooit meer bij ze teruggekomen.

leningen

 

Inmiddels wendt het overgrote deel van de schuldeisers zich tot een schriftelijke bekentenis. Sinds Verkoopjevordering.nl is begonnen met het opkopen van familieschulden, is de hoeveelheid schriftelijke leningen fiks gestegen. In 2012 was dit 40%, terwijl dat dit jaar staat op 52%.

 

Rob de Haan, Verkoopjevordering.nl, verklaart: „De crisis van de laatste jaren speelt zeker een rol in die stijging. Er wordt niet minder uitgeleend maar we gaan wel voorzichtiger met ons geld om.”

 

 

Leningen vastleggen

Een andere oorzaak is dat er de laatste jaren meer aandacht is voor geldzaken binnen families. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting(Nibud) raadt iedereen die geld uitleent aan bekenden om het in elk geval vast te leggen. Wanneer het gaat om kleine geldbedragen kan een sms of e-mail al voldoende zijn. Het moment dat een bedrag overwegend groot is kan het slim zijn om naar een notaris te stappen. Gaat hem om een echt grote som, bijvoorbeeld een schenking van ouder naar kind om een huis te kopen, dan is een notariële akte altijd de moeite waard. Al is het alleen maar voor het belastingvoordeel dat er mee kan komen.

 

De Haan verklaart ook te weten dat een handtekening niet garandeert dat alle complicaties zijn uitgesloten. “Maar gaat het toch mis dan scheelt het in ieder geval een heleboel gedoe achteraf. Het gaat uiteindelijk om geld, daar kun je niet zorgvuldig genoeg mee omgaan.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *