Samenwonen: Wat zijn de risico’s?

Leestijd: 2 minuten

samenwonenEr komen meer en meer stellen in Nederland die staan te trappelen om samen te wonen. Hopeloos verliefd, een roze mist voor de ogen. Wat kan er misgaan? Een heleboel. Veel mensen onderschatten namelijk de waarde van een samenlevingscontract. Men schrijft het af als overbodige ellende. Maar wat gebeurt er wanneer je partner overlijdt? Als er ruzie ontstaat of de relatie tegen de klippen loopt? Als je uit elkaar gaat, kan je bijvoorbeeld geen alimentatie krijgen als dit niet is afgesproken in een samenlevingscontract. Dan heb je pas écht de poppen aan het dansen.

Waar moet je op letten?

Eigenlijk kan een contract vergeleken worden met een verzekering: Op het eerste gezicht onnodig, maar een verlichting wanneer er onvoorziene complicaties optreden. Dus: Wat is precies nodig voordat je samen met je liefde het nest kunnen delen? Duidelijkheid. Dit doe je door, middels het contract, heldere afspraken te maken met je partner.

Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

– Zijn jullie van plan de inkomsten te delen?
– Wie krijgt het huis als jullie uit elkaar gaan?
– Hoe worden de huishoudelijke kosten verdeeld?
– Welke privé bezittingen horen bij wie?

Veel stellen zijn gebrekkig geïnformeerd over de regeling rondom een samenlevingscontract. Maar uitzoeken wat jij nodig hebt hoeft helemaal geen gruwel te zijn. Kijk eens naar de Samenlevingscheck op onze website. Aan de hand van een aantal vragen weet je zo precies of je wel of niet een samenlevingscontract nodig hebt.

Kosten samenlevingscontract

De notariskosten van een samenlevingscontract verschillen enorm. Het vergelijken van tarieven via DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je zo enkele honderden euro’s besparen. De goedkoopste notaris rekent een bedrag rond de 200 euro, terwijl andere notarissen bedragen tot wel 900 euro in rekening brengen. Vergelijk dus altijd notaristarieven op DeGoedkoopsteNotaris.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *