Levenstestament is razend populair

Leestijd: 2 minuten

In het tweede kwartaal van dit jaar is het aantal afgesloten levenstestamenten met een indrukwekkende 90% omhoog gegaan ten opzichte van vorig jaar. Dit werd maandag bekend gemaakt door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. (KNB) In totaal werd er 9695 keer een levenstestament geregistreerd, in vergelijking tot de 5046 van vorig jaar.

levenstestament

 

Wat is een levenstestament?

In een levenstestament leg je vast wie je wensen ten uitvoer brengt wanneer je dat zelf niet meer kan. In zo’n akte kun je volmacht geven aan een vertrouwenspersoon, voor bijvoorbeeld het regelen van bankzaken of belastingaangiften. Ook praktische zaken zoals het verzorgen van je huisdieren kun je vastleggen, stel dat je ziek wordt of er een ongeval gebeurt. Vaak wordt er aan de hand van zo’n testament ook een executeur aangewezen; Een vertrouwenspersoon dat ervoor zorgt dat al je wensen ten uitvoer worden gebracht.

Wat is het verschil tussen een ‘gewoon’ testament en een levenstestament?

Het verschil tussen een gewoon testament en een levenstestament is dat er in een testament wordt bepaald wat er met iemands erfenis gebeurt ná het overlijden. In een levenstestament staat vast wat er moet gebeuren als je tijdens je leven niet meer in staat bent zelf te handelen. Denk aan een dementie, verlamming of zelfs een coma. Mocht je in een langdurige coma raken, dan kun je in een levenstestament vastleggen wat je zou willen dat er met je lichaam gebeurt.

Stijging

De KNB vertelt dat de explosieve stijging van levenstestamenten aan de ene kant is veroorzaakt doordat steeds meer mensen de akte nu pas ontdekken. Hij is namelijk relatief nieuw. Aan de andere kant komt het doordat het sinds vorig jaar mogelijk is om je digitaal in te schrijven in een register.

Een levenstestament kun je laten opstellen bij de notaris. Op deGoedkoopsteNotaris.nl kun je gemakkelijk en snel de dichtstbijzijnde én voordeligste notaris bij je in de buurt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *