Een koopakte inschrijven: Waarom en hoe?

Leestijd: 2 minuten

Sinds een paar jaar kun je een koopovereenkomst inschrijven bij het Kadaster. Maar hoe werkt dit precies, en wat heb je eraan?

Bescherm jezelf

Je kan de koopovereenkomst van een onroerende zaak inschrijven in de openbare registers van het Kadaster. Dit wordt ‘Vormerkung’ genoemd. Door het inschrijven wordt je als koper beschermd tegen eventueel gekke praktijken van de verkoper, denk bijvoorbeeld bij faillissement of beslag op de woning. Het zou zelfs kunnen dat de verkoper zijn woning ineens aan een hogere bieder denkt te verkopen. Met een inschrijving stel je in feite je recht op je potentieel nieuwe huis veilig.

 

Waar moet ik op letten?

De inschrijving van je koopovereenkomst loopt voor zes maanden. Als de periode tussen de verkoop en de levering langer is dan dat, kan het moment waarop de koop wordt ingeschreven van cruciaal belang zijn. Het is niet toegestaan om één koop meerdere keren in te schrijven.

Je hoeft geen particulier te zijn om je in te schrijven bij het Kadaster. Iedereen die een huis, bedrijfspand of een stuk grond koopt, kan via de notaris een inschrijving doen. Als je een particulier bent die een woning koopt kun je je pas inschrijven ná de drie dagen bedenktijd, tenzij de notaris persoonlijk de koopovereenkomst heeft opgesteld en meeondertekend. Vaak denkt men dat je verplicht de koopsom moet vermelden bij het inschrijven, maar dit kan ook wettig verlopen zónder het vermelden van dit bedrag.

 

Op naar de notaris

Voor een inschrijving is het betrekken van een notaris noodzakelijk. Houd er rekening mee dat de notaris eerst wat onderzoek zal moeten verrichten voordat hij jouw overeenkomst kan inschrijven bij het Kadaster. Vergeet niet van tevoren bij je notaris te informeren wat hij hiervoor rekent! Zoek je een voordelige notaris, kijk op deGoedkoopsteNotaris.nl. Hier vind je gemakkelijk en snel een laaggeprijsde professional bij jou in de buurt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *