Wat kost een royementsakte?

Leestijd: 2 minuten

Notariskosten royementsakteEen royementsakte is voor het doorhalen van een bestaande hypotheek in het hypotheekregister van het kadaster. Een royementsakte kan je gebruiken als de hypotheek volledig is afgelost, maar dat is niet de enige reden om een royementsakte nodig te hebben. Wanneer je gaat verhuizen of de hypotheek verandert, dan moet de oude hypotheek ook worden doorgehaald.

De notaris maakt de royementsakte op en zorgt ervoor dat de eventuele nieuwe inschrijving bij het kadaster in orde wordt gemaakt. De kosten hiervoor verschillen per notaris en je kan flink geld besparen door eerst de verschillende notarissen te vergelijken op prijs.

Wel of geen royementsakte nodig?

Een hypotheek wordt altijd ingeschreven in het hypotheekregister van het kadaster. Als de hypotheek volledig is afgelost verdwijnt deze inschrijving hier niet zomaar uit. Deze inschrijving kan je verwijderen door de hypotheek te royeren, dit is echter niet verplicht. Als je blijft wonen in de woning waar geen hypotheek meer op staat, dan is het doorhalen van de hypotheek niet noodzakelijk. Er zijn echter wel voordelen verbonden aan het royeren van de hypotheek. Deze voordelen zijn onder andere dat jij zelf de notaris kan kiezen die de royementsakte opmaakt. Zo kan je eerst notarissen vergelijken en de goedkoopste notaris in de buurt benaderen. Anders kiest bij verkoop de kopende partij een notaris die wellicht een stuk duurder is. Een ander voordeel is de administratieve rompslomp die wordt voorkomen. De bank hoeft niet meer na te gaan of er nog een hypotheek loopt. Dit versnelt het traject bij een bank voor een nieuwe hypotheekaanvraag. Is de hypotheek nog niet afgelost en ga je verhuizen. Dan zal de doorhaling van de oude hypotheek automatisch gebeuren en de nieuwe hypotheek wordt ingeschreven door de notaris.

Notariskosten voor een royementsakte

De kosten voor een royementsakte lopen uiteen van een kleine 90,- euro tot ruim 400,- euro. Dit verschil komt doordat notarissen zelf mogen bepalen hoeveel geld zij vragen voor hun tijd. Besparen op de notariskosten is vrij simpel. Door eerst verschillende kantoren te vergelijken en gratis offertes aan te vragen, weet je snel welk kantoor het voordeligst is. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je eenvoudig per akte de notarissen vergelijken die in de buurt zitten. Kom je er zelf niet helemaal uit, dan kan je ook contact met ons opnemen. Wij helpen je graag om in contact te komen met een notaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *