Ruimere mogelijkheden tot schenken

Leestijd: 2 minuten

Bij het doen van schenkingen moet u rekening houden met de zogenaamde schenkingsvrijstellingen. U kunt namelijk voorkomen dat er belasting over de schenking moet worden betaald. Tot 1 januari 2015 geldt er een ruimere schenkingsvrijstelling van maar liefst € 100.000. Voorwaarde is dat het bedrag gebruikt gaat worden ten behoeve van de eigen woning.

Starters op de huizenmarkt kunnen door strengere acceptatienormen van banken met moeite een hypotheek afsluiten. Dit verklaart voor een deel de populariteit van het belastingvrij schenken. Met een schenking kunnen starters op gang worden geholpen door hun ouders in deze economisch zware tijden. Als starters zelf al een aanzienlijk kapitaal kunnen investeren in een huis, zijn banken ook eerder bereid om voor het resterende deel een hypotheek te verstrekken.

 

Wat is schenken?

Eenvoudig gezegd is een schenking iets geven waardoor uzelf armer wordt en de ontvanger juist rijker. Schenken zal meestal gebeuren in de vorm van geld, maar het kunnen ook goederen zijn. De ontvanger wordt aangeslagen voor schenkbelasting als de schenking de vrijstelling overtreft. De hoogte van de heffing is afhankelijk van de band tussen schenker en ontvanger en van de hoogte van de schenking.

 

Waar moet u op letten bij het schenken?

De truc van het effectief schenken is het voorkomen van een belastingheffing. Dit kan door een te schenken bedrag uit te smeren over meerdere jaren. Daarnaast kan er slim gebruik worden gemaakt van verhoogde vrijstellingen, bijvoorbeeld de vrijstelling van € 100.000 voor de aankoop of verbetering van een woning. Ook kan deze vrijstelling gebruikt worden voor het aflossen van de hypotheek of restschulden. Samen met een notaris kunt u hierin de beste strategie bepalen.

 

Schenken via de notaris

De ontvanger van het bedrag moet achteraf aantonen dat het bedrag gebruikt is voor de eigen woning, om gebruik te kunnen maken van de verhoogde vrijstelling van €100.000. Gezien de hoogte van het bedrag dat ermee gemoeid kan zijn, de valkuilen en de complexiteit van de regeling, is het aan te raden om een notariële schenkingsakte op te laten stellen. De notaris kan ervoor zorgen dat alles goed op papier komt. Ook kan er advies worden verstrekt over wat er opgenomen moet worden in de akte.

Via onze vergelijkingstool kunt u de goedkoopste notaris bij u in de buurt selecteren. Uiteraard moet u hierbij niet alleen letten op de prijs, maar zeker ook op de kwaliteit. Naast de prijs die de notarissen rekenen kunt u aan de hand van een puntensysteem ook nagaan hoe de notarissen beoordeeld zijn. Op deze manier zorgt u niet alleen voor het beste advies, maar ook nog tegen de scherpste prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *