Verklaring van erfrecht, is dat verplicht?

Leestijd: 2 minuten

Een verklaring van erfrecht is een document waarin staat wie de erfgenamen zijn van een overleden persoon. Met een verklaring van erfrecht kan worden aangetoond dat de nabestaanden recht hebben op de nalatenschap en banktegoed. 

Wanneer heb ik een verklaring van erfrecht nodig?

Bij overlijden wordt de bankrekening van de overledene geblokkeerd, de bank vraagt dan in de meeste gevallen om een verklaring van erfrecht om de bankrekening weer vrij te geven aan de nabestaanden. Sinds januari 2012 is een verklaring van erfrecht niet altijd meer nodig. Er zijn een paar uitzonderingen waarbij de bank niet om een verklaring vraagt. U heeft geen verklaring van erfrecht nodig als er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, als er geen testament is en er niet meer dan 100.000 euro op de bankrekening staat. De bank geeft aan in welke gevallen er een verklaring nodig is.

In een verklaring van erfrecht staat onder andere wie er is overleden, waar en wanneer. Wie de gezinsleden zijn, of er een testament is en wat dan de inhoud daarvan is en wie de wettelijke erfgenamen zijn.

Hoe kom ik aan een verklaring van erfrecht?

Verklaring van erfrechtEen notaris moet de verklaring van erfrecht opmaken. U bent vrij om zelf een notaris te kiezen die dit voor u mag doen. Vaak gebeurt dit wel in overleg met alle nabestaanden. Om een notaris in de buurt te vinden, kunt u DeGoedkoopsteNotaris.nl gebruiken om te vergelijken. De notaris doet een aantal onderzoeken, zoals nagaan of er een testament is opgemaakt door de overledene. Het verschilt per situatie hoe snel de notaris de verklaring van erfrecht kan opmaken. Als er veel nabestaanden zijn of bijvoorbeeld moeilijk te vinden nabestaanden zijn, omdat zij in het buitenland zitten, dan kan het opmaken van de akte weken in beslag nemen. Wacht dan ook niet te lang met het opmaken van een verklaring van erfrecht als u weet dat er veel nabestaanden zijn.

Wat kost het opmaken van een verklaring van erfrecht?

Het opmaken van een verklaring van erfrecht verschilt per situatie, maar ook per notaris. Notarissen mogen zelf hun uurtarief bepalen waardoor er flinke verschillen zijn in de prijzen. De notaris vergelijken op DeGoedkoopsteNotaris.nl helpt u bij het vinden van een goedkope notaris in de buurt. U kunt gratis offertes aanvragen om zo de prijzen te vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *